Corina Martin: Suntem o minge de ping-pong. E un strigăt de disperare

Preşedintele de onoare al asociaţiei, Corina Martin a precizat în cadrul conferinţei că industria HoReCa a devenit o minge de ping pong.

Corina Martin: Suntem o minge de ping-pong. E un strigăt de disperare


Patronatul RESTO Constanța a susținut vineri, 5 martie, o conferință de presă la hotel Ramada. RESTO este o asociație care reunește proprietari de structuri de alimentație publică și care luptă pentru drepturile acestora. La conferinţă au participat Corina Martin, preşedinte de onoare, Aslan Egevit, Marius Balaban de la Cafe Roma, dar şi alţi patroni de cafenele şi restaurante din Constanța.

Preşedintele Asociaţiei Patronale a Restaurantelor, Cafenelelor, Barurilor, Cluburilor, Saloanelor de Evenimente şi Beach Barurilor (RESTO) Constanţa, Egevit Aslan, a declarat că va fi cerută scoaterea unităţilor de alimentaţie din categoria celor cărora li se aplică restricţii după depăşirea incidenţei de 3 la mie, precizând că se pot găsi soluţii şi pentru desfăşurarea activităţii în HoReCa dacă există voinţă în acest sens.
"Asociatia RESTO este apolitică, scopul asociaţiei este de a apăra şi susţine interesele economice tehnice şi juridice ale membrilor săi, membri care sunt antreprenori în domeniul HoReCa. Promovează serviciile specifice domeniului alimentaţiei publice. Ne dorim prin această asociaţie să avem acorduri cu autoritătile publice, programe de dezvoltare, iniţiative legislative. Încurajează învăţământul profesional, elaborează petiţii, sesizări cu privire la problemele din activitatea profesională a fiecărui agent economic. Sunt 21 de membri fondatori. Uşa e deschisă tuturor celor care doresc să fie reprezentaţi şi care doresc să-şi apere interesele. Subliniez pentru cei care doresc să fie membri că avem interesul de a apară interesele comune şi nu particulare ale fiecărui agent economic. Ne dorim pe cale legală, civilizată, să fim parteneri cu toate instituţiile de interes public. Ne-am dori să fim consultaţi, să venim cu propuneri, argumente la îmbunătăţirea mediului economic în general. Vom cere în cel mai scurt timp pentru a fi scoşi din această incidenţă de 3 la mie care mi se pare nejustificată şi vom veni cu argumente şi, dacă există contraargumente, să ni se aducă aceste contraargumente. De ce HoReCa reprezintă un pericol? Pentru că am demonstrat deja că s-au deschis restaurantele şi numărul de clienţi nu a crescut într-atât de mult încât să prezinte un pericol, acolo unde sunt restaurante mai frecventate capacitatea de 30% nu va permite o funcţionare normală. Aşa că incidenţa de 3 la mie nici nu protejează, nici nu ajută şi suntem împotriva acesteia, vom veni şi cu propuneri legislative să se modifice acest lucru”, a declarat Aslan Egevit, preşedintele Asociaţiei RESTO.
Preşedintele de onoare al asociaţiei, Corina Martin a precizat în cadrul conferinţei că industria HoReCa a devenit o minge de ping pong. Aceasta mai precizează că taxele şi impozitele plătite de agenţii economici din HoReCa au fost calculate ca şi cum activitatea s-ar fi desfăşurat normal.
„Suntem o minge de ping pong. E un strigăt de disperare. Ne-am reunit forțele. Suntem peste 70 de membri, dar numărul crește. Recent am depus actele de constituire la judecătorie. Aslan Egevit este directorul asociației. O asociație care reunește proprietari de structuri de alimentație publică. Luptăm pentru drepturile acestora. Astăzi, mai multe asociații de acest fel protestează în țară, de asta am ales să facem acum conferința. Am fost la o întâlnire cu primarul Constanței, vom solicita o întâlnire și cu Prefectura. Sectorul HoReCa este cel mai lovit de pandemie și afectat de deciziile guvernului. Suntem o minge de ping pong”, a declarat Corina Martin.
Corina Martin a subliniat că RESTO intenționează să devină un partener de dialog, să fie integrat în mai multe comisii cu drept de vot și, cel mai important, Constanța să devină un punct de interes național. 
"Există soluţii pe care trebuie să le stabilim nu ignorând industria HoReCa şi numai aşezându-ne împreună la aceeaşi masă, mai ales că nivelul de taxe şi impozite a fost calculat în continuare la o valoare stabilită ca pentru un an întreg de funcţionare, deşi ştim foarte bine că tot anul trecut 2020 şi, iată, şi acum suntem chiar în pragul aceleiaşi situaţii, există foarte multe săptămâni sau luni în care restaurantele sau cafenelele, saloanele de evenimente sau barurile nu au putut să funcţioneze. Nu mi se pare normal ca taxele să fie calculate la aceeaşi valoare ca pentru un an de funcţionare", a afirmat Corina Martin.

De asemenea, Corina Martin, a afirmat că pierderile cele mai mari au fost înregistrate în această perioadă de industria de evenimente. 
"Mai ales pentru industria de evenimente care trebuie să repornească pentru că aici sunt pierderile cele mai mari, sunt saloane de evenimente şi organizatori de evenimente care de peste un an practic sunt forţaţi să înceteze orice activitate şi au pierderi foarte mari, poate să existe o soluţie inclusiv prin introducerea obligativităţii unui test COVID, mă gândesc de exemplu la festivalul de muzică pe care îl găzduieşte Constanţa, în timpul verii, şi aceasta poate fi o propunere, aşa cum se cere testul COVID negativ şi la ambarcarea în avion la anumite companii aeriene sau pentru plecarea în vacanţe în anumite destinaţii”, a mai declarat Corina Martin.