Corina Martin: Din păcate, în sezonul 2023, turiștii de pe litoral vor găsi plaje neamenajate

RESTO acuză autoritățile statului, responsabile cu managementul și administrarea plajelor, de nepăsare și iresponsabilitate în privința abordării sezonului Litoral 2023.

Corina Martin: Din păcate, în sezonul 2023, turiștii de pe litoral vor găsi plaje neamenajate


Asociația Patronală RESTO Constanța a desfășurat, astăzi, o conferință de presă pe tema: "PLAJELE, S.O.S. - INCONSTIENTA SAU NEPĂSARE?", la care au participat, alături de conducerea RESTO, membri operatori de plajă, juriști, dar și primarul localității Limanu din Vama Veche, Daniel Georgescu.

RESTO acuză autoritățile statului, responsabile cu managementul și administrarea plajelor, de nepăsare și iresponsabilitate în privința abordării sezonului Litoral 2023. 
Operatorii anunță că plajele nu vor fi pregătite până la 1 Mai și dau vina pe Apele Române și Ministerul Mediului. Autoritățile vor să le închirieze, prin licitație pe o perioadă de doi ani, însă operatorii de plajă nu vor să liciteze în condițiile pe care le impun acestea. În octombrie anul trecut, operatorii au fost înștiințați că le-au expirat contractele și că trebuie să dezafecteze construcțiile de pe plaje. Deși asta înseamnă pierderi foarte mari, unii operatori s-au conformat și au depus actele la primărie pentru obținerea Certificatului de Urbanism pentru demolare. Nu l-au primit nici până acum. Iar în aceste condiții este imposibil ca termenele înaintate de Ministerul Mediului pentru finalizarea licitațiilor să fie respectate.
"Ministerul Mediului si Administrația Bazinală a Apelor Dobrogea-Litoral au decis să deruleze noi licitații în cazul celor 200 de Contracte de Operare de plaje care au expirat anul trecut, deși au avut la dispoziție cinci luni pentru prelungirea acestora în timp util, așa cum noi și membrii noștri, am solicitat repetat, prin nenumărate adrese, rămase fără rezultatul așteptat. Acuzăm conducerea Ministerului Mediului de ignorare a interesului major de dezvoltare și promovare a turismului în Destinația LITORAL, printr-un management iresponsabil al unei teme majore pentru noi, pe litoral și anume PLAJA", a declarat Constantin Cirlan, președinte Comisia Operatori de plajă a RESTO.
Operatorii vin și cu o soluție ca să nu se ajungă la o astfel de situație: prelungirea contractelor de închiriere așa cum sunt acum, pe o perioadă de 2 ani, urmând ca la final Ministerul Mediului să organizeze o licitație pe o perioadă mai lungă, mai exact de 10 ani. Mai ales că în unele cazuri, operatorii au investit zeci de mii de euro. În tot acest timp s-ar rezolva și problema plajelor lărgite, pentru care nu există încă un plan urbanistic zonal și în mod normal ele nu pot fi parcelate.

"Turiștii noștri vin la mare, pe litoral, pentru plajă în primul rând și abia în secundar pentru un hotel sau o atracție sau un restaurant anume. Din păcate, în sezonul 2023, turiștii litoralului românesc vor găsi plaje neamenajate, fără șezlonguri, umbrele, beach baruri și fără toalete, aceste facilități nu vor putea fi instalate și amenajate până la 1 Mai (dată fiind data extrem de întârziată a anunțării și derulării licitațiilor), iar după începerea sezonului, orice astfel de activitate pe plajă este interzisă prin Lege. 
Nu îi interesează pe cei de la Ministerul Mediului că operatorii privați să lucreze în legalitate? Nu îi interesează să avem un management serios pe plajele pe care ei le închiriază și pentru care se achită chirii consistente? 
Și în final ne întrebăm, cu toții - îi interesează, oare, pe cei de la Ministerul Mediului, Turismul de Litoral, dezvoltarea și promovarea lui corectă, în competiție cu destinații precum Grecia, Turcia, Spania, Bulgaria, spre care românii aleargă, pe bună dreptate?!
Noi ne dăm seama, limpede și clar, că NU! Și atunci, pe bună dreptate, ne întrebăm: CINE cine se ocupă de turism în țara aceasta?!
Din păcate, ni se dovedește, încă o dată, că instituții ale statului care ar trebui să conlucreze coerent și profesionist între ele (Ministerul Mediului si Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, în acest caz) și să aibă un dialog constant și real cu industria - nu pot asigura cerințe minime pentru un management și o administrare responsabilă a domeniului public al statului român! Ne cerem scuze NOI, operatorii privați din turismul de pe litoral, pentru ceea ce NU veți găsi pe plaje nici în sezonul 2023, pe foarte multe dintre suprafețele de plajă și acuzăm pe cei responsabili de ignorarea, cu bună știință și cu lipsă de profesionalism, a intereselor turismului din România și a României, ca destinație turistică.", a declarat Corina MARTIN, Secretar General Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din Romania (FPIOR) și Președinte de onoare RESTO.
Marcela Amet, membru RESTO, atrage atenţia că decizia extrem de târzie a Ministerului Mediului de a derula aceste licitaţii va determina imposibilitatea obţinerii de avize şi autorizaţii în legalitate, până în august-septembrie 2023.
"Ne stupefiază lipsa de răspundere din partea Ministerului Mediului şi a ABADL, faţă de aspectele pe care noi, operatorii de plaje le-am prezentat încă din septembrie, tocmai pentru a nu ajunge în această situaţie în care să nu putem începe sezonul sau să asistăm la licitaţii derulate în grabă, pentru numai doi ani, când sezonul se deschide peste noi. Cine va licita suprafeţe de plajă pentru numai 2 ani şi ce management serios va face, ştiut fiind că obţinerea autorizaţiilor de construire (pentru amenajare beach baruri, toalete etc) durează între 3 şi 5 luni şi practic, vom ajunge în luna august, până când intrăm, de fapt, în legalitate! Reamintim că Legea 50/91 - Legea construcţiilor prevede că plaja este zonă protejată şi orice construcţie din această zonă, efectuată fără autorizaţie înseamnă dosar penal, deci, din nou, atragem atenţia că decizia extrem de târzie a Ministerului Mediului de a derula aceste licitaţii va determina imposibilitatea obţinerii de avize şi autorizaţii în legalitate, până în august-septembrie 2023", a concluzionat Marcela Amet.