Crește cota de TVA pentru produsele și serviciile din domeniul energiei verzi din 2024

Livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă va avea o cotă de TVA de 9 lasută, în 2024.

Crește cota de TVA pentru produsele și serviciile din domeniul energiei verzi din 2024


Livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă va avea o cotă de TVA de 9%, în 2024, în creştere de la 5%, se arată în strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2024 - 2026, publicată miercuri de Ministerul Finanţelor.

De acelaşi regim vor avea parte şi centrele de fitness/bazele sportive, activităţile recreative (parcurile de distracţii/recreative, bâlciuri), intrarea la evenimente sportive, precum şi livrarea de locuinţe sociale (cu păstrarea plafonului de 600.000 de lei) şi livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă.
Potrivit documentului, se va trece de la aplicarea cotei reduse de TVA de 9% la aplicarea cotei standard de TVA pentru livrarea de bere fără alcool şi de alimente cu zahăr adăugat, al căror conţinut total de zahăr este de minimum 10 grame/100 grame produs.
Totodată, pentru transportul de persoane în scop turistic sau de agrement, cota de TVA se majorează de la 5% la 19%.
Tot de la începutul anului viitor va avea loc introducerea în sfera produselor supuse accizelor nearmonizate a băuturilor nealcoolice cu zahăr adăugat/conţinut de zahăr între 5 - 8 grame/100 ml 0,4 lei/litru şi peste 8 g/100 ml 0,6 lei/litru.
De asemenea, se majorează cu 7,5% nivelul accizelor pentru produsele de tutun, în timp ce în cazul produselor cu alcool va exista o creştere cu 10%, de la 1 ianuarie 2024.
Pe de altă parte, va fi aplicată o impozitare de 0,3% pentru proprietăţile reprezentând clădiri rezidenţiale, cota fiind aplicată asupra diferenţei dintre valoarea impozabilă a clădirii comunicată de organul fiscal local prin decizia de impunere şi plafonul de 2,5 milioane de lei. În cazul autoturismelor, cota se va calcula asupra diferenţei dintre valoarea de achiziţie şi plafonul de 375.000 lei.