Crește valoarea voucherelor de vacanță începând cu 1 ianuarie 2023

Românii care primesc vouchere de vacanță pentru anul 2023 au un motiv să se bucure. Guvernul a decis majorarea acestora începând cu data de 1 ianuarie 2023.

Crește valoarea voucherelor de vacanță începând cu 1 ianuarie 2023


Românii care primesc vouchere de vacanță pentru anul 2023 au un motiv să se bucure. Guvernul a decis majorarea acestora începând cu data de 1 ianuarie 2023, potrivit România TV.

În acest an, bugetarii au primit tichete de vacanță în valoare de 2.550 de lei, însă suma ar urma să crească începând cu data de 1 ianuarie 2023. De la 2.550 de lei, cât a fost valoarea unui voucher de vacanță în 2022, anul viitor se va ajunge la 3.000 de lei brut, în conformitate cu noul salariu minim pe economie. În plus, la această sumă se va aplica un impozit de 10%.
Din acest an, vouchere de vacanță vor fi disponibile doar în format electronic, pe suport magnetic. În ceea ce privește perioada lor de valabilitate, în cazul tichetelor emise în anul 2022, acestea vor fi valabile pentru o perioadă de un an. De asemenea, statul va oferi în mod recurent aceste vouchere până în anul 2026.
Cei care se pot bucura de aceste tichete de vacanță sunt salariații de la stat care au început să primească sumele respective pe card, dar și angajații din mediul privat ai căror angajatori au ales acest lucru să facă parte din pachetele salariale.
Toți cei care beneficiază de aceste tichete vor putea să înceapă a-și plănui vacanțele pentru următoarele sejururi. Beneficiarii trebuie să știe că aceste tichete de vacanță pot fi utilizate dar pe teritoriul României. Astfel, persoana respectivă va trebui să aleagă hotelul, pensiunea sau vila unde dorește a merge în vacanță, să verifice dacă unitatea de cazare se află pe lista partenerilor care acceptă acest tip de tichet și ulterior să efectueze rezervarea, utilizând cardul cu voucherele de vacanță.
Cei care primesc astfel de tichete este faptul că ele nu sunt transmisibile, astfel că nu pot fi folosite de către o altă persoană, dar și faptul că acestea nu sunt rambursabile. Recent, Legislativul a adoptat un proiect de lege prin care este modificat actul normativ cu privire la acordarea tichetelor, prevăzând și posibilitatea ca plata taberelor pentru copii să poată fi efectuate cu ajutorul acestor tichete de vacanță primite de către părinți.
Aceste tichete pot fi utilizate pentru a acoperi cheltuielile unei tabere școlare națională sau tematică, organizată pe teritoriul țării noastre, la care copilul titularului va participa. În ceea ce privește procedura de plată a taberelor școlare, se stabilește prin comun acord cu ministrul Educației și ministrul Finanțelor, după cum reiese din proiectul legislativ.