Criză majoră în sistemul financiar din Bulgaria. Într-o singură zi s-au retras 410 mil. euro

Criză majoră în sistemul financiar din Bulgaria. Într-o singură zi s-au retras 410 mil. euro

Autorităţile de la Sofia şi banca centrală susţin că Bulgaria este sub un atac sistematic ce are ca scop destabilizarea ţării.

Criza bancară din Bulgaria a înghiţit deja cele mai mari bănci locale cu capital bulgăresc după ce banca centrală a suspendat activităţile şi a preluat o instituţie care are legături strânse cu politicienii, iar deponenţii au retras în doar o singură zi echivalentul a 410 milioane de euro de la o altă bancă panicaţi de înştiinţări anonime că aceasta ar fi în pragul falimentului.
Mai multe persoane au fost arestate în urma mobilizării Agenţiei Naţionale de Securitate, a ministerului de interne şi a procurorilor, iar banca centrală a avertizat că sistemul bancar este sub un atac sistematic care are ca scop destabilizarea ţării, scrie agenţia Thomson Reuters. Unii analişti spun că încercarea de a destabiliza băncile bulgăreşti este facilitată de guvernul slab. Pe 5 octombrie vor avea loc alegeri parlamentare anticipate.
Deponenţii au retras vineri 800 de milioane de leva (410 milioane de euro) de la First Investment Bank (FIB), a treia bancă în funcţie de mărime din Bulgaria, după ce au primit SMS-uri şi avertismente pe internet că banca este în pragul colapsului. Acţiunile instituţiei de credit au picat cu 23%, iar scăderi au înregistrat şi titlurile altor bănci.
FIB a explicat că este ţinta unui atac criminal, fără precedent şi organizat prin intermediul zvonurilor şi declaraţiilor publice maliţioase“. Banca şi-a închis vineri după-amiază toate sucursalele şi le va redeschide luni. (Sursa: Ziarul Financiar)