Declarația adoptată de liderii Summitul B9: Rusia a calculat extrem de greşit invadarea Ucrainei

Rusia este cea mai importantă şi directă ameninţare pentru securitatea NATO, afirmă liderii Formatului Bucureşti 9 (B9) într-o declarație comună adoptată miercuri la Varșovia.

Declarația adoptată de liderii Summitul B9: Rusia a calculat extrem de greşit invadarea Ucrainei
Foto: presidency.ro


Rusia este cea mai importantă şi directă ameninţare pentru securitatea NATO, afirmă liderii Formatului Bucureşti 9 (B9) într-o declarație comună adoptată miercuri la Varșovia.

„Acum un an, Rusia a devastat pacea şi securitatea în Europa prin încercarea de a subjuga Ucraina prin forţă. Acţiunile Kremlinului au dus la o degradare drastică a mediului de securitate în zona euroatlantică, subminând grav securitatea partenerilor noştri. Rusia este cea mai importantă şi directă ameninţare pentru securitatea Aliată. Ca răspuns la războiul sângeros de agresiune al Rusiei, aliaţii NATO au reacţionat decisiv într-o manieră unitară şi responsabilă. Pentru a-şi proteja cetăţenii şi teritoriul, aliaţii sunt angajaţi să implementeze noul punct de referinţă pentru postura de descurajare şi apărare a NATO şi să crească nivelul prezenţei militare în ţările noastre”, se arată în declaraţia adoptată de şefii de stat şi de guvern ai Bulgariei, Cehiei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei, României, Slovaciei şi Ungariei.

Liderii Formatului B9 subliniază că NATO este o alianţă defensivă şi amintesc că la summitul de la Madrid s-a agreat o apărare înaintată cu forţe robuste aflate pe poziţii, multi-domeniu şi gata de luptă pentru „a rămâne credibili şi capabili să respingem orice oportunitate de agresiune din partea oricărui posibil adversar”.
„În pregătirea Summitului de la Vilnius, vom continua să întărim postura noastră de descurajare şi apărare pe întregul Flanc estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră. NATO şi angajamentul articolului V de a ne apăra unul pe celălalt reprezintă baza securităţii euroatlantice”, se mai arată în declaraţie.

Şefii de stat şi de guvern din Formatul B9 afirmă că bilanţul morţilor civili ucraineni este în creştere din cauza loviturilor fără discriminare ale rachetelor ruse şi a atacurilor deliberate asupra infrastructurii critice, inclusiv prin folosirea Mării Negre ca platformă de lansare.
“Cei responsabili pentru atrocităţi şi crime de război vor fi traşi la răspundere. Suntem hotărâţi să menţinem presiunea internaţională asupra Rusiei. De asemenea, îi condamnăm pe toţi cei care facilitează activ agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv Belarus”, se precizează în declaraţie.

Liderii B9 afirmă în declaraţie că Ucraina îşi exercită dreptul legitim de a se apăra împotriva agresiunii Rusiei pentru a recâştiga controlul deplin asupra teritoriului propriu şi are dreptul de a elibera teritoriile ocupate în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional:
„Conform Cartei ONU şi dreptului internaţional, Ucraina îşi exercită dreptul legitim de a se apăra împotriva agresiunii Rusiei pentru a recâştiga controlul deplin asupra teritoriului propriu şi are dreptul de a elibera teritoriile ocupate în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional. Vom continua să sprijinim eforturile Ucrainei în acest scop, atât timp cât va fi necesar. Salutăm eroismul poporului ucrainean şi curajul armatei sale. Aducem un omagiu bărbaţilor şi femeilor din armata ucraineană care luptă pentru apărarea libertăţii lor şi pentru valorile noastre comune”, spun aceştia.

Şefii de stat şi de guvern din Formatul B9 arată că sunt gata să coopereze strâns şi să îi sprijine pe parteneri – Republica Moldova, Georgia, Bosnia şi Herţegovina, indicând că aceştia sunt cei mai expuşi riscului de destabilizare şi a influenţei maligne a Kremlinului, în estul şi sudul Alianţei.
„Rusia a calculat extrem de greşit invadarea Ucrainei şi subminarea ordinii internaţionale bazate pe reguli. Suntem mai puternici şi mai uniţi ca niciodată, reafirmând legătura transatlantică durabilă dintre naţiunile noastre. Vom continua să luptăm pentru pace, securitate şi stabilitate în întregul spaţiu euroatlantic. Aşteptăm cu nerăbdare următoarea noastră reuniune la Bratislava, în luna iunie, în pregătirea Summitului NATO de la Vilnius”, spun aceştia.
Liderii B9 salută în declaraţie participarea preşedintelui SUA, Joe Biden, şi a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, la summit, arătând că aceasta este o „mărturie a puternicei legături transatlantice şi reconfirmă angajamentul de neclintit al NATO pentru apărarea fiecărui centimetru de teritoriu aliat”.

Declarația Comună a Liderilor Formatului București Nouă
Varșovia, 22 februarie 2023

1. Noi, Șefii de Stat și de Guvern ai Bulgariei, Republicii Cehe, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei, României, Republicii Slovace și Ungariei, ne-am întâlnit astăzi, la un an de la declanșarea războiului de agresiune neprovocat și brutal al Rusiei împotriva Ucrainei. Salutăm participarea Președintelui Statelor Unite ale Americii și a Secretarului General al NATO la întâlnirea noastră, care servește ca mărturie a puternicei legături transatlantice și reconfirmă angajamentul de neclintit al NATO pentru apărarea fiecărui centimetru de teritoriu aliat.

2. Acum un an, Rusia a devastat pacea și securitatea în Europa prin încercarea de a subjuga Ucraina prin forță. Acțiunile Kremlinului au dus la o degradare drastică a mediului de securitate în zona euroatlantică, subminând grav securitatea partenerilor noștri.

3. Rusia este cea mai importantă si directă amenințare pentru securitatea Aliată. Ca răspuns la războiul sângeros de agresiune al Rusiei, Aliații NATO au reacționat decisiv într-o manieră unitară si responsabilă. Pentru a-și proteja cetățenii și teritoriul, Aliații sunt angajați să implementeze noul punct de referință pentru postura de descurajare și apărare a NATO și să crească nivelul prezenței militare în țările noastre.

4. NATO este o alianță defensivă. La Madrid, am agreat să avem o apărare înaintată cu forțe robuste aflate pe poziții, multi-domeniu și gata de luptă pentru a rămâne credibili și capabili să respingem orice oportunitate de agresiune din partea oricărui posibil adversar. În pregătirea Summitului de la Vilnius, vom continua să întărim postura noastră de descurajare și apărare pe întregul Flanc Estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră. NATO și angajamentul articolului V de a ne apăra unul pe celălalt reprezintă baza securității euroatlantice.

5. Reafirmând angajamentul nostru pentru politica Ușilor Deschise, la Madrid am invitat Finlanda și Suedia să se alăture Alianței. Așteptăm cu nerăbdare să le urăm curând bun venit ca aliați NATO.

6. Condamnăm, în termenii cei mai puternici, războiul de agresiune al Rusiei. Bilanțul morților civili ucraineni este în creștere din cauza loviturilor fără discriminare ale rachetelor ruse și a atacurilor deliberate asupra infrastructurii critice, inclusiv prin folosirea Mării Negre ca platformă de lansare. Cei responsabili pentru atrocități și crime de război vor fi trași la răspundere. Suntem hotărâți să menținem presiunea internațională asupra Rusiei. De asemenea, îi condamnăm pe toți cei care facilitează activ agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv Belarus.

7. Conform Cartei ONU și dreptului internațional, Ucraina își exercită dreptul legitim de a se apăra împotriva agresiunii Rusiei pentru a recâștiga controlul deplin asupra teritoriului propriu și are dreptul de a elibera teritoriile ocupate în cadrul granițelor sale recunoscute internațional. Vom continua să sprijinim eforturile Ucrainei în acest scop, atât timp cât va fi necesar. Salutăm eroismul poporului ucrainean și curajul armatei sale. Aducem un omagiu bărbaților și femeilor din armata ucraineană care luptă pentru apărarea libertății lor și pentru valorile noastre comune.

8. Viitorul Ucrainei se află în Europa. Sprijinim ferm aspirațiile euroatlantice ale Ucrainei.

9. Suntem gata să cooperăm strâns și să îi sprijinim pe partenerii noștri -Republica Moldova, Georgia, Bosnia și Herțegovina, care sunt cei mai expuși riscului de destabilizare și a influenței maligne a Kremlinului, în estul și sudul Alianței.

10. Rusia a calculat extrem de greșit invadarea Ucrainei și subminarea ordinii internaționale bazate pe reguli. Suntem mai puternici și mai uniți ca niciodată, reafirmând legătura transatlantică durabilă dintre națiunile noastre. Vom continua să luptăm pentru pace, securitate și stabilitate în întregul spațiu euroatlantic.

11. Așteptăm cu nerăbdare următoarea noastră reuniune la Bratislava, în luna iunie, în pregătirea Summitului NATO de la Vilnius.