Delegație a Congresului SUA, în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu

Secretarul de stat pentru politica de apărare, Simona Cojocaru și șeful Statului Major al Apărării, Daniel Petrescu, s-au întâlnit în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, cu o delegație a Congresului SUA.

Delegație a Congresului SUA, în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu
Foto: MApN


Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, s-au întâlnit luni, 21 martie, în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, cu o delegație a Congresului SUA, condusă de Stephen Lynch, președinte al Subcomisiei parlamentare pentru Securitate Națională, din Camera Reprezentanților.

Discuțiile s-au axat pe analiza situației regionale de securitate, precum și pe relațiile de cooperare politico-militară, atât din perspectiva parteneriatului strategic, cât şi în format aliat. 
Totodată, oficialii români și americani au discutat despre acțiunile de consolidare a posturii de descurajare și apărare pe flancul estic, respectiv despre angajamentul substanțial al SUA.
„Coeziunea și solidaritatea aliată există, o vedem aici, la Marea Neagră, în baza de la Mihail Kogălniceanu! Demonstrăm cu claritate angajamentul ferm al NATO pentru apărarea tuturor aliaţilor. Dislocarea forțelor americane ne consolidează apărarea. Trebuie să continuăm să consolidăm postura NATO, iar crearea unui grup de luptă aliat în România reprezintă un obiectiv major pentru noi“, a transmis secretarul de stat Simona Cojocaru.
Congresmanul Stephen Lynch și-a exprimat aprecierea pentru sprijinul acordat de România trupelor americane și a reiterat angajamentul puternic al SUA pentru apărarea flancului estic, respectiv a României.
În contextul situației actuale de securitate, șeful Statului Major al Apărării a transmis reprezentanților Congresului că decizia autorităților americane de a suplimenta forțele în Europa, în mod special pe flancul estic al Alianței, reprezintă un mesaj puternic și neechivoc al hotărârii pentru apărarea colectivă și subliniază durabilitatea legăturii transatlantice dintre aliați.