Din august 2021, România va elibera noile buletine, care vor conține cip

Noua carte de identitate va deveni electronică și va permite titularului autentificarea în sistemele informatice ale Ministerului Afacerilor Interne.

Din august 2021, România va elibera noile buletine, care vor conține cip


Calendarul Uniunii Europene merge înainte, în ciuda COVID-19. Din august 2021, România va elibera noile buletine, care vor conține cip.

„Activitățile pentru eliberarea noii cărți de identitate se derulează astfel încât să fie respectate prevederile Regulamentului (UE) nr. 2019/1157 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 privind consolidarea securității cărților de identitate ale cetățenilor Uniunii și a documentelor de ședere eliberate cetățenilor Uniunii și a membrilor de familie ai acestora care își exercită dreptul la liberă ciirculație, conform cărora, începând cu 2 august 2021, fiecare Stat membru al Uniunii Europene are obligația de a asigura aplicarea acestuia la nivel național în integralitatea sa", a transmis MAI pentru B1.ro. 
Prin faptul că va conține cip, noua carte de identitate va deveni „electronică" și va permite titularului autentificarea în sistemele informatice ale Ministerului Afacerilor Interne și în sistemele informatice ale altor instituții publice și private, precum și utilizarea semnăturii electronice, a mai precizat Ministerul de Interne.
Noua carte de identitate va avea următoarea perioadă de valabilitate, pentru grupele de vârstă: 2 ani valabilitate, pentru segmentul de vârstă 0-14 ani, 4 ani valabilitate, pentru segmentul de vârstă 14-18 ani, 20 ani după împlinirea vârstei de 18 ani, valabilitate nelimitată după împlinirea vârstei de 60 de ani pentru cartea de identitate simplă. 
Cartea electronică de identitate va conține date în format tipărit și în format inscripționat prin tehnici speciale, date în format electronic, precum și elemente de particularizare și de siguranță. Noile buletine vor avea dimensiunea unui card bancar.