Dumitru Buzatu a fost plasat în arest la domiciliu

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, a părăsit Penitenciarul Vaslui, după ce a fost plasat în arest la domiciliu.

Dumitru Buzatu a fost plasat în arest la domiciliu


Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, a părăsit, miercuri, Penitenciarul Vaslui, după ce a fost plasat în arest la domiciliu în urma unei sentinţe a Tribunalului Vaslui, menţinută de Curtea de Apel Iaşi.

Fostul lider al PSD Vaslui a fost aşteptat de fiul său, Tudor Buzatu şi de doi dintre foştii săi consilieri şi a fost transportat cu maşina la locuinţa din comuna Zăpodeni.
"Îmi pare foarte rău, dar n-am nimic nou să vă spun. (...) N-am niciun mesaj deocamdată, dar poate mai târziu", a spus jurnaliştilor Dumitru Buzatu, la ieşirea din Penitenciarul Vaslui.
Întrebat de ziarişti cum se simte, acesta a răspunss că este "relativ bine".
Hotărârea Curţii de Apel Iaşi este definitivă.

Tribunalul Vaslui a dispus o serie de interdicţii pentru Dumitru Buzatu, odată cu decizia plasării acestuia în arest la domiciliu.
Astfel, potrivit soluţiei date la Tribunalul Vaslui, fostul lider al PSD Vaslui nu va avea voie să ia legătura cu mai mulţi martori din dosar, printre care se află şi denunţătorul său, omul de afaceri Emil Savin. Totodată, în cazul în care măsura dispusă luni va rămâne definitivă, Dumitru Buzatu nu are voie să exercite profesia sau activitatea în exercitarea căreia a săvârşit fapta, trebuie să comunice periodic informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă şi are interdicţia de a participa la manifestări culturale sau la adunări publice în scop politic, direct sau indirect.
"Pe durata măsurii, inculpatul poate părăsi locuinţa pentru prezentarea în faţa organelor judiciare la chemarea acestora. În cazuri urgente, pentru motive întemeiate, inculpatul poate părăsi imobilul, fără permisiunea judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată, pe durata de timp strict necesară, informând imediat despre aceasta instituţia, organul sau autoritatea desemnată cu supravegherea sa şi organul judiciar care a luat măsura arestului la domiciliu ori în faţa căruia se află cauza. În baza art. 221 alin. (4) Cod procedură penală, atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive", se mai menţionează în decizia instanţei.

Tribunalul Vaslui a emis, pe 23 septembrie, un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele lui Buzatu pentru luare de mită, însă acesta a contestat soluţia. Ulterior, magistraţii Curţii de Apel Iaşi au respins contestaţia depusă de avocatul lui Dumitru Buzatu.
Buzatu a fost prins în flagrant de procurorii anticorupţie când primea 1,25 milioane de lei drept mită pentru a favoriza o firmă să obţină un contract. Banii au fost găsiţi de anchetatori în portbagajul maşinii acestuia, după ce fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui i-ar fi primit într-un restaurant.