EMA investighează o posibilă nouă reacție adversă a vaccinului anti-COVID-19 AstraZeneca

Agenția Europeană a Medicamentului face investigații cu privire la o posibilă conexiune între administrarea vaccinului anti-COVID-19 AstraZeneca și anumite probleme vasculare.

EMA investighează o posibilă nouă reacție adversă a vaccinului anti-COVID-19 AstraZeneca


Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat că face investigații cu privire la o posibilă conexiune între administrarea vaccinului anti-COVID-19 produs de compania AstraZeneca și anumite probleme vasculare.

Concret, specialiștii din cadrul EMA studiază cinci cazuri de sindrom exsudativ capilar, manifestat prin „scurgerea de lichid din vasele de sânge care cauzează umflarea ţesutului şi scăderea tensiunii arteriale”, informează Reuters.
Reprezentanții Agenției Europene a Medicamentului precizează însă că, în acest moment, nu se poate afirma cu certitudine că există o relație de cauzalitate între acest vaccin și simptomele manifestate la unele persoane.
De asemenea, oficialii EMA au transmis că după anchetarea cazurilor se va stabili dacă este ”necesară sau nu o acțiune de reglementare”.
Tot vineri, EMA a anunțat că a început să facă studii cu privire la o posibilă legătură între administrarea vaccinului anti-COVID-19 produs de compania Johnson&Johnson și apariția unor cheaguri de sânge.
Patru cazuri, dintre care unul mortal, de cheaguri de sânge asociate cu trombocite scăzute au fost raportate la persoane care au fost vaccinate cu serul Johnson&Johnson, au transmis reprezentanții EMA, printr-un comunicat de presă, citat de AFP.