Florin Cîțu anunță că salariile bugetarilor vor fi înghețate și în 2022

Premierul Florin Cîţu a declarat joi în cadrul unei conferințe că salariile bugetarilor vor fi înghețate și în 2022, chiar dacă este o măsură nepopulară.

Florin Cîțu anunță că salariile bugetarilor vor fi înghețate și în 2022


Premierul Florin Cîţu a declarat joi în cadrul unei conferințe că salariile bugetarilor vor fi înghețate și în 2022, chiar dacă este o măsură nepopulară.

Potrivit premierului, Reforma în sistemul public începe prin stoparea creşterii anvelopei salariale şi forţând reforma în interiorul sistemului:
„Este adevărat, şi de aceea am luat aceste măsuri anul acesta, o măsură nepopulară de a menţine anvelopa salarială la nivelul anului trecut, iar anvelopa salarială rămâne şi anul viitor, creşte foarte puţin, la acelaşi nivel. Reforma aşa începe, prin stoparea creşterii anvelopei salariale şi forţând reforma în interiorul sistemului. Ştiu foarte bine ce spuneţi, că e competiţie neloială din partea statului. Şi e nu numai pe salarizare, este şi modul în care statul lucrează cu sectorul privat, în momentul în care statul controlează sectorul privat şi aşa mai departe, sunt multe probleme aici şi de asta e nevoie şi de transparentizare, dar şi de un mod mai eficient al statului pe care-l vom face prin digitalizare. Eu nu cred că a schimba oameni, a pune un om nou pe un proiect pe care-l avem de ani de zile va rezolva problema. Nu, digitalizarea este sau transformarea digitală a statului este cel mai obiectiv mod de a face un stat suplu, eficient, cu care să lucrezi ok”, a afirmat Florin Cîţu, potrivit Agepres.
Premierul a adăugat că „statul, aşa cum e el, ne trage în jos, când vorbim de dinamică economică”.
„Este o frână în dezvoltarea economiei, cu toate arieratele şi cu toate problemele pe care le are. Şi am început şi veţi vedea că anul acesta începem uşor. (...) Avem 30 de ani de socialism cu faţă umană, asta a fost problema României, de acolo ni se trage problema, de la Iliescu şi de la proprietatea privată care e 'un moft', avem două probleme mari. Într-un stat în care piaţa îşi alege campionii, proprietatea privată e sfântă şi de aici pornim şi în direcţia asta mergem, eu acolo vreau să ajung. Deci, campionii sunt aleşi de piaţă, nu de stat”, a declarat Cîţu.
Florin Cîţu explică de ce a tăiat sporurile şi nu a făcut concedieri la stat
„Va fi o nouă lege a salarizării care va reaşeza. Va fi o legătură între performanţă şi venituri în sistemul public. Angelova e mare 11,2% din PIB e anvelopa cu salariile. E puţin peste media europeană. Banii sunt prost distribuiţi. Salariile s-au dublat în sectorul public în ultimii patru ani”, a explicat premierul.
Mai mult, Florin Cîţu s-a declarat încrezător că „transformarea digitală va face un stat mai suplu”.
„Trebui să ne asigurăm că nu vin în sectorul public pe baza unei informaţii eroane că salariile cresc doar din pix. E complicat, dar nu e imposibil. Trebuie să începem cu restructurarea companiilor cu pierderi, legea salarizării care va reaşeza lucrurile pe criterii de performanţă şi transformare digitală a statului”, a afirmat Florin Cîţu.