Raluca Turcan: Aproximativ 35.000 de persoane au și pensie, și salariu de la stat

Ministrul Muncii, Raluca Turcan a precizat că la ora actuală există circa 35.000 de persoane angajate în sistemul public care cumulează și pensia, și salariul de la stat.

Raluca Turcan: Aproximativ 35.000 de persoane au și pensie, și salariu de la stat
Foto: Facebook / Guvernul României


Ministrul Muncii, Raluca Turcan a anunțat că 120.000 de persoane, aflate în pensie, au și diferite contracte de muncă. Ea a lansat joi în dezbatere proiectul de lege pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare. Acesta va interzice cumului pensiei cu salariul în sistemul public.

Întrebată dacă în mediul privat poate fi cumulată pensia cu salariul în cazul unei persoane care optează să lucreze până la 70 de ani, ministrul Muncii a explicat: „În mediul privat nu poate fi interzis acest drept. Poate să cumuleze. Persoanele care lucrează în mediul privat, dar depășesc vârsta legală de pensionare, sunt beneficiare ale sistemului public de pensii, dar obțin un venit din mediul privat, deci nu cumulează două surse de venit de la stat. Pe fond, principiul are în spate și această rațiune, să nu cumulezi două surse de venit de la stat”.
Întrebată ce economie bugetară va genera interzicerea cumulului pensiei cu salariul la stat, Raluca Turcan a declarat: „Mulțumesc că m-ați întrebat dacă facem o economie și vreau să vă spun că în momentul de față această măsură nu este privită ca o măsură de a face economie la bugetul de stat, ci o măsură care să încurajeze viața profesională activă. Pentru că avem o evaluarea și în momentul de față în România există peste 120.000 de persoane peste 65 de ani care au diferite forme de contracte. Așadar, sunt oameni în România, peste 65 de ani, care își doresc să muncească. Existând această solicitare, noi dorim să flexibilizăm relația dintre angajați, peste 65 de ani, și angajatori”.
Întrebată câți bugetari au și pensie, și salariu de la stat în acest moment, ministrul Raluca Turcan a răspuns: „Despre persoane în sistemul public, în momentul de față, pot spune că există aproximativ 35.000. Spun aproximativ, întrucât sistemele de apărare și ordine publică au propriul sistem de contributivitate și de plată a pensiilor, și informațiile nu sunt în totalitate cunoscute. Am inclus acolo o cifră aproximativă”.