Florin Cîţu anunţă că vin banii împrumutaţi de la UE. Prima tranşă este de trei miliarde de euro

România va primi în câteva zile prima tranşă de 3 miliarde de euro din programul SURE al UE, a anunţat miercuri ministrul Finanţelor Florin Cîţu.

Florin Cîţu anunţă că vin banii împrumutaţi de la UE. Prima tranşă este de trei miliarde de euro


România va primi în câteva zile prima tranșă, de 3 miliarde de euro, a unui împrumut de 4,1 miliarde de euro pe care Comisia Europeană (CE) îl acordă României în cadrul programului SURE, a anunțat pe Facebook ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. Anunțul a fost făcut înainte unui anunț al CE. Cum Comisia se împrumută, de obicei, marți pentru SURE și face distribuirea către guverne în 5 zile lucrătoare, tot marți, banii ar trebui să ajungă la toate statele beneficiare în această etapă pe 1 Decembrie, Ziua Națională a României. Cele 3 miliarde de euro din programul SURE, program pe care Guvernul l-a prezentat foarte pozitiv în repetate rânduri, au fost alocate României de Ziua Națională, în săptămâna alegerilor parlamentare, după ce, potrivit unui răspuns transmis Profit.ro de către Comisia Europeană, Comisia s-a consultat cu statele membre și a ținut cont de preferințele acestora.

Valoarea totală a împrumutului solicitat de partea română este de 4,1 miliarde de euro, iar banii vor fi folosiţi pentru finanţarea deficitului generat de măsuri precum şomajul tehnic sau programul flexibil de muncă, precizează şeful de la Finanţe. 
"În câteva zile prima transă din instrumentul SURE- 3 miliarde euro !!!!
Uniunea Europeană a acordat României în cadrul instrumentului SURE, conform cererii părții române,   un împrumut în valoare de cca. 4,1 mld. EUR pentru susținerea a 9 mãsuri adoptate de Guvernul României în contextul crizei generate de pandemia de COVID-19.
Banii sunt folosiți pentru a finanța deficitul bugetar apărut în urma creșterii cheltuielilor bugetare cu șomajul tehnic, programul flexibil de muncã și alte mãsuri similare menite sã protejeze angajații și/sau persoanele care desfãșoarã o activitate independentã, precum și pentru finanțarea, în subsidiar a unor mãsuri legate de sãnãtate, în special la locul de muncã.
Din punct de vedere al costurilor,  împrumutul este  acordat la aceiași termeni financiari la care Comisia s-a  împrumutat de pe piațã - cupon 0%.  
Prima transă din acest împrumut, în valoare de  3 mld. EUR și cu maturitate de 14,5 ani  urmează a fi disponibilizată României în zilele următoare.", a scris ministrul pe pagina de Facebook.


Comisia Europeană a împrumutat marți, 24 noiembrie, 8,5 miliarde de euro pentru programul SURE, bani pe care urmează să îi distribuie statelor. Distribuirea către state se face în 5 zile lucrătoare de la data tranzacției, așa cum a fost și la precedentele două emisiuni de bonduri SURE ale Comisiei, din octombrie și de la începutul lunii noiembrie. Împrumuturile au fost făcute marți și anunțate de Comisie miercuri, iar distribuirea către state a avut loc marțea următoare.
La finalul lunii octombrie, Guvernul a aprobat un acord de împrumut cu UE în valoare de patru miliarde de euro, care s eadaugă pachetului financiar în valoare de 80 de miliarde de euro.
„Este un proiect de ordonanţă de urgenţă foarte important prin care a fost aprobat acordul de împrumut cu Uniunea Europeană în valoare de 4 miliarde de euro. Aceşti bani se adaugă la pachetul financiar negociat deja de preşedintele României, în valoare de 80 de miliarde de euro şi împreună cu Guvernul României, ei fac parte din programul SURE pentru decontarea măsurilor de sprijin pentru angajaţi şi angajatorii afectaţi de pandemia COVID-19”, a explicat atunci șeful cancelariei premierului, Ionel Dancă.
De asemenea, Ministerul Finanțelor preciza, la începutul lunii octombrie, care sunt caracteristicile acestui tip de împrumut, acordat României:
- perioada de tragere a sumelor împrumutului este de 18 luni de la data intrării în vigoare a Deciziei Consiliului Uniunii Europene (respectiv până la sfârșitul lunii martie 2022); împrumutul poate fi disponibilizat în maximum 8 tranșe;
- valoarea tranșelor și calendarul de disponibilizare vor fi stabilite de Comisie, prin consultare cu statul membru;
maturitatea medie a împrumutului este de 15 ani;
- împrumutul va fi acordat în aceiași termeni financiari în care Comisia s-a împrumutat de pe piață pentru disponibilizarea acestuia, la care se adaugă eventuale costuri/cheltuieli efectuate de Comisie pentru contractarea respectivei finanțări. Având în vedere reputația Uniunii Europene, susţinută și întărită în cadrul acestui instrument prin mecanismul de garantare de către statele membre, împrumutul contractat va fi la costuri avantajoase.
Comisia Europeană a lansat programul de solidaritate SURE în aprilie, cu o valoare de 100 de miliarde euro, cu scopul de a susţine statele membre în măsurile luate pentru a asigura venituri persoanelor fizice şi companiilor afectate de pandemie. SURE sprijină financiar programele de şomaj parţial şi măsurile similare pentru a ajuta statele membre să protejeze locurile de muncă, angajaţii şi persoanele care desfăşoară o activitate independenta împotriva riscului de concediere şi de pierdere a veniturilor. Firmele vor putea să reducă temporar timpul de lucru al angajaţilor sau să întrerupă complet activitatea, statul oferind sprijin pentru venit pentru orele nelucrate. Lucrătorii care desfăşoară o activitate independenţă vor primi un ajutor de înlocuire a veniturilor pentru actuala situaţie de urgenţă.