Foto: Școlile constănțene s-au pregătit să primească elevii în condiții de siguranță

Peste 11.700 de absolvenţi ai claselor a VIII-a şi a Xll-a sunt aşteptaţi de marţi la şcoală pentru a participa la pregătirea suplimentară pentru examene

Foto: Școlile constănțene s-au pregătit să primească elevii în condiții de siguranță


Peste 11.700 de absolvenţi ai claselor a VIII-a şi a Xll-a sunt aşteptaţi de marţi la şcoală pentru a participa la pregătirea suplimentară pentru examene, iar Inspectoratul Şcolar Judeţean a luat măsuri precum asigurarea de substanţe dezinfectante la intrarea în sălile de curs şi amplasarea de pupitre distanţate şi individualizate.
Marți, 2 iunie 2020, un număr de 11.784 de elevi, absolvenți ai claselor a VIII-a și ai studiilor liceale sunt așteptați să participe la pregătirea suplimentară pentru examenele naționale.
Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa a anunţat că a luat mai multe măsuri de protecţie pentru elevii care vor veni în şcoli din data de 2 iunie pentru pregătirea examenelor naţionale, printre care montarea de substanţe dezinfectante la intrarea în sala de clasă şi în toalete, aşezarea pupitrelor pentru păstrarea distanţei minime necesare şi individualizarea acestora cu etichete, după fiecare pauză spaţiul de lucru va fi aerisit.
În acest context epidemiologic, un număr de 160 de instituții de învățământ constănțene au luat ca măsuri:
• organizarea accesului în unitate astfel încât să se păstreze distanța minimă necesară;
• realizarea dezinfecției mâinilor și a triajului epidemiologic, precum și verificarea temperaturii elevilor înainte de accesul în interiorul școlii;
• derularea activității de pregătire pe grupe formate în sala de clasă astfel încât să se păstreze distanțarea socială;
• stabilirea pauzelor de 10 minute la fiecare oră, timp în care spațiul de lucru va fi aerisit;
• dezinfectarea încăperilor cu substanțe biocide înainte de începerea activității și aerisirea acestora cel puțin 30 de minute;
• punerea la dispoziția elevilor și cadrelor didactice a măștilor (acestea vor fi colectate în locuri special amenajate), dar și a altor echipamente de protecție;
• individualizarea pupitrelor (cu ajutorul etichetelor) și reprezentarea grafică a așezării în bancă, la intrarea în sală;
• asigurarea de dispozitive cu substanță dezinfectantă pentru mâini atât în sala de clasă, cât și la intrarea în toalete etc.
Inspectoratul Școlar Județean Constanța a monitorizat în cadrul unei inspecții tematice derulate pe parcursul a două săptămâni optima organizare a managerilor școlari pentru desfășurarea în condițiile recomandate a activității de pregătire suplimentară. În acest sens, au fost identificate numeroase exemple de bună practică, atât în mediul urban, cât și în mediul rural.
În perioada 30 - 31.05.2020, echipa Inspectoratului Școlar Județean Constanța a distribuit directorilor unităților de învățământ un număr de 266.000 de măști achiziționate de către Ministerul Educației și Cercetării, reprezentând o primă tranșă necesară desfășurării optime a pregătirii pentru examenele naționale.
La acestea se adaugă 2000 de kituri de protecție împotriva COVID-19 (măști, mănuși, dezinfectant), asigurate de către echipa „Constanța- Capitala Tineretului din România”, în cadrul Campaniei de donații „Safety Kit pentru educație“. Campania a fost organizată în parteneriat de către Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Primăria Municipiului Constanța, Banca Comercială Română, Maurer Residence, Techir.
Așadar, în perioada 2 – 12 iunie 2020, toți elevii din clasele terminale sunt așteptați în unitățile școlare, în condiții de siguranță. În situațiile în care unii absolvenți nu au optat pentru pregătirea suplimentară în școală, managerii și cadrele didactice vor continua activitatea on-line, prin intermediul platformelor utilizate până în prezent sau a altor mijloace convenite de comun acord. Până în acest moment aproximativ 65% dintre elevi au declarat că vor fi prezenți în unitatea școlară pentru activitate.
Este o situație pregătită cu responsabilitate de către colegii noștri din unitățile de învățământ. Măsurile impuse de contextul actual au fost aplicate astfel încât elevii să poată beneficia echitabil de pregătirea pentru examenele naționale în condiții de siguranță și să se poată concentra la firescul parcursului educațional pe care și l-au proiectat. Resursele umane și materiale implicate au făcut dovada unei responsabilizări în masă a cadrelor didactice și, din acest motiv, doresc să-mi felicit colegii din sistem și să-mi exprim încrederea că activitatea se va derula corespunzător”, a declarat Sorin Mihai, inspectorul școlar general Constanța.