Guvernul a modificat legea achiziţiilor publice şi a procedurilor de eliberare a avizelor

Guvernul a modificat legea achiziţiilor publice şi a procedurilor de eliberare a avizelor, a anunţat vineri ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, la finalul şedinţei de Guvern.

Guvernul a modificat legea achiziţiilor publice şi a procedurilor de eliberare a avizelor


Guvernul a modificat legea achiziţiilor publice şi a procedurilor de eliberare a avizelor, a anunţat vineri ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, la finalul şedinţei de Guvern.

"În cadrul şedinţei de Guvern de astăzi am modificat legea achiziţiilor publice şi a procedurilor de eliberare a avizelor. (...) Prin aceste măsuri pe care le-am adoptat astăzi, consider că au fost înlăturate o bună parte din principalele motive pentru întârzierea şi blocarea proiectelor", a declarat Sorin Grindeanu.

Ministrul Transporturilor a menţionat că pentru faza de licitaţie, a fost introdusă obligaţia ajustării preţurilor pentru contractele cu o durată mai mare de şase luni.
"În primul rând, modificările se referă la faza de licitaţie: eliminăm blocarea contractelor în faza de implementare din cauza creşterii preţurilor. Cum? Introducem obligaţia ajustării preţurilor pentru contractele cu o durată mai mare de şase luni, în funcţie de evoluţia preţurilor în piaţă, în baza unei formule bine determinate. Eliminăm tot acel tăvălug al contestaţiilor nejustificate. Cum? Autoritatea va deţine în mod obligatoriu cauţiunile firmelor care pierd aceste contestaţii", a afirmat Sorin Grindeanu.

Ministrul Transporturilor a explicat că la faza de implementare a proiectelor a fost introdusă emiterea unor certificate de bună purtare privind stadiul de execuţie a fiecărui proiect.
"În faza de implementare a proiectelor, eliminăm şantajul anumitor companii, care după semnarea contractelor nu se mobilizează şi nu respectă termenele contractuale. Prin acest lucru, eliminăm întârzierile pe termen lung şi indisciplina în faza de execuţie, prin emiterea unor certificate intermediare, un fel de certificat de bună-purtare privind stadiul de execuţie a fiecărui proiect, din 3 în 3 luni, la 90 de zile. Dacă lucrurile nu avansează, constructorii vor fi notificaţi doar de 3 ori înainte de reziliere, după care se poate intra în procedură de licitaţie fără publicare. Antreprenorul notificat negativ cu aceste Certificate Intermediare nu va mai putea câştiga licitaţii, dacă participă în perioada în care are deja în derulare un contract pe care întârzie. Beneficiarii contractelor (CNAIR, CFR) vor putea să plătească direct subcontractorii şi furnizorii. Eliminăm claimurile depuse chiar la începutul contractelor. Introducem ordine de începere separate pentru faza de Proiectare şi pentru cea de Execuţie. Antreprenorul nu va mai putea pretinde cheltuieli suplimentare pe motiv că şi-a mobilizat inutil resursele", a precizat Sorin Grindeanu.
În ceea ce priveşte faza de avizare, ministrul Transporturilor a explicat că a fost introdusă competenţa exclusivă a Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii pentru aprobarea reglementărilor tehnice specifice privind construcţiile inginereşti pentru infrastructura de transport de interes naţional.