Începe acțiunea de evaluare și monitorizare a răspândirii fenomenului de bullying în școli

Începe acțiunea de evaluare și monitorizare a răspândirii fenomenului de bullying la mai multe unități de învățământ din Constanța.

Începe acțiunea de evaluare și monitorizare a răspândirii fenomenului de bullying în școli


Instituția Prefectului - Județul Constanța, Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Inspectoratul de Poliție Județean Constanța - Biroul Siguranță Școlară, Organizația Salvați Copiii, Consiliul Județean al Elevilor Constanța și directorii mai multor unități de învățământ din județul Constanța au stabilit astăzi, 21 aprilie a.c., modul de lucru în ceea ce privește activitatea de informare, evaluare și monitorizare a fenomenului de bullying, în unitățile de învățământ din județul Constanța, ca urmare a semnării protocolului de colaborare, în data de 24 martie a.c.

În cadrul ședinței de informare, directorilor de școli și licee le-a fost prezentat Protocolul de colaborare încheiat între Instituția Prefectului - Județul Constanța, Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Organizația Salvați Copiii și Consiliul Județean al Elevilor Constanța, care își propune reducerea fenomenului de bullying în unitățile de învățământ preuniversitar, cu implicarea ONG-urilor și a structurilor independente formate din elevi. De asemenea, au fost trecute în revistă acțiunile cuprinse în Protocolul de colaborare, dar și atribuțiile care le revin, în continuare, unităților de învățământ implicate.

Astfel, acțiunea de evaluare și monitorizare a răspândirii fenomenului de bullying va începe luni, 24 aprilie a.c., la Școala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica” Constanța și va continua, în următoarele săptămâni, în alte nouă unități de învățământ din județul Constanța: Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța, Colegiul Economic Mangalia, Școala Gimnazială nr. 7 „Remus Opreanu” Constanța, Liceul Tehnologic UCECOM „Spiru Haret” Constanța, Școala Gimnazială „Mircea Dragomirescu” Medgidia, Liceul Tehnologic „Dobrogea” Castelu, Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu” Năvodari, Colegiul Național de Arte „Regina Maria” Constanța și Liceul Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” Cumpăna.

Mai precis, vor fi constituite echipe mixte formate din cadrul didactic (diriginte/învățător), dar și reprezentanți din Instituția Prefectului - Județul Constanța, Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Inspectoratul de Poliție Județean Constanța, Poliția Locală, Organizația Salvați Copiii, Consiliul Județean al Elevilor Constanța. Aceștia vor participa la orele de dirigenție ale tuturor claselor unităților de învățământ menționate anterior și vor distribui fișe de identificare a fenomenului de bullying, pe care elevii le vor completa în mod anonim.
În cele din urmă, se vor analiza și evalua fișele și se va întocmi un raport final privind rezultatul acțiunilor întreprinse pe parcursul perioadei de evaluare.

Toate cele 10 unități de învățământ au fost verificate, în perioada 16-31 ianuarie a.c., de Comisia mixtă de verificare a mecanismului de intervenție în prevenirea și combaterea bullying-ului și violenței în unitățile de învățământ din județul Constanța, constituită, la începutul anului, prin Ordin de Prefect. Mai exact, membrii Comisiei (reprezentanți ai Prefecturii Constanța, IPJ Constanța și ISJ Constanța) au verificat respectarea prevederilor legale privind mecanismul de intervenție în prevenirea și combaterea bullying-ului și violenței.