Informații și sfaturi utile pentru o vacanță de neuitat în Dubai

Dubai este o destinație fascinantă, dar poate fi diferită de ceea ce ați experimentat în alte părți ale lumii. Iată câteva sfaturi și ponturi pentru o vizită în Dubai.

Informații și sfaturi utile pentru o vacanță de neuitat în Dubai


Dubai este o destinație fascinantă, dar poate fi diferită de ceea ce ați experimentat în alte părți ale lumii. Iată câteva sfaturi și ponturi pentru o vizită în Dubai.

Pentru a avea acces la internet și apeluri este recomandat să achiziţionaţi o cartelă de telefon din aeroport, asta dacă nu primiţi gratuit de la control paşapoarte. Cea primită gratuit are 30 min şi internet pentru o zi, apoi o puteţi reîncărca online urmând instrucţiunile de pe ambalaj. Pentru a fi activată trebuie să folosiţi datele cerute de pe paşaportul în care a fost pusă, la controlul paşapoarte, altfel nu merge.
Islamul este religia dominantă în Dubai. Respectați și fiți conștienți de practicile religioase. Evitați să vizitați moscheele în timpul rugăciunilor și purtați haine modeste în locurile sacre. De asemenea ţinuta doamnelor ar trebui să fie decentă în general, în afara plajelor şi a zonelor turistice.
Consumul de alcool este restricționat la locurile licențiate, cum ar fi hoteluri și cluburi. În public,  este ilegal. Pentru cine doreşte, poate să-şi achiziţioneze din aeroport la sosire, sau din unele magazine bine ascunse, pe baza pașaportului şi să consume în cameră.
Vineri este ziua de odihnă în Dubai, așa că multe afaceri și instituții guvernamentale sunt închise sau au program redus. Weekend-ul este de joi până sâmbătă. Unele obiective turistice au program şi preţ special pentru această perioadă a săptămânii.
Moneda oficială este Dirhamul  AED (Arab Emirates Dirham). Majoritatea locurilor acceptă plată cu cardul, dar este întotdeauna bine să aveți și puțin numerar pentru diferite cheltuieli. Schimbul de bani este recomandat să-l faceţi la casele de schimb din Mall-uri, nu în aeroport,  pentru a obţine un curs bun.
Bacșișul este o parte obișnuită a culturii de servicii din Dubai și este binevenit în multe situații. Bacșișul nu este obligatoriu, dar este apreciat în Dubai. El este o modalitate de a recompensa serviciile bune și de a arăta recunoștința pentru ajutorul primit.
Recuperarea TVA-ului (Taxa pe Valoare Adăugată) în Dubai poate fi posibilă în anumite circumstanțe pentru vizitatorii străini, dar procesul este uneori complicat și necesită urmărirea unor reguli specifice. Iată câteva informații importante despre recuperarea TVA-ului în Dubai:

  • Pentru a fi eligibil pentru recuperarea TVA-ului, trebuie să îndepliniți următoarele condiții:
  • Să fiţi un vizitator străin (nu un rezident al Emiratelor Arabe Unite).
  • Să fiți turist sau călător de afaceri. 
  • Achiziția trebuie să fie făcută de la magazine care participă la Schemele de TVA pentru Vizitatori.

Întrebaţi dacă se poate să vă puteţi recupera TVA-ul în magazinele din care faceţi cumpărături. Cumpărăturile trebuie să depăşească suma de 250 AED. Trebuie să aveţi paşaportul la dumneavoastră pentru a fi scanat si utilizat în sistemul de plăţi, vi se emite o factură pe care vi se lipeşte un cod de bare Tax Free. Păstraţi toate facturile şi bonurile de acest fel.
La plecarea turiștilor către casă, căutaţi în aeroport punctele de validare Tax Free. Acestea sunt şi înainte de check în, vă recomand să ajungeţi mai devreme pentru asta, însă este şi după controlul de Securitate. Mergeţi la aceste ghişee şi solicitaţi validarea Tax Free. Este posibil să vi se solicite să prezentaţi şi produsele achiziţionate. Vi se scanează facturile şi se introduc datele unui card al dvs pe care veţi primi banii în următoarele 10-14 zile. Atenţie! Asigurați-vă că solicitați recuperarea TVA-ului înainte de a părăsi Dubai sau Emiratele Arabe Unite, deoarece este posibil să nu puteți recupera TVA-ul după ce ați părăsit țara.
Acestea sunt doar câteva informații pentru a vă ajuta să vă pregătiți pentru călătoria în Dubai. Asigurați-vă că verificați întotdeauna informațiile actuale înainte de plecare, deoarece regulile și cerințele pot varia.