Iohannis: Am decis să alocăm 1,5 miliarde euro pentru împăduriri. Cu toții ne dorim un mediu curat.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la o acţune de împărdire în judeul Dolj, că Româia pierde, anual, peste o mie de hectare de teren agricol.

Iohannis: Am decis să alocăm 1,5 miliarde euro pentru împăduriri. Cu toții ne dorim un mediu curat.


Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la o acţune de împărdire în judeul Dolj, că Româia pierde, anual, peste o mie de hectare de teren agricol. ”Aici trebuie intervenit”, a declarat preşedintele, afirmând că prin PNRR se vor aloca 1,5 miliarde de euro pentru reîmpăduriri.

"Vă doresc succes cu această acțiune. Anul trecut am participat și am și oferit patronajul unei acțiuni de reîmpădurire sub sloganul ”O pădure cât o țară”. A fost un succes, am platat peste 50 de milioane de puieți. Am participat și la deschdierea campaniei și la finalizarea campaniei. Pe parcursul acelor luni am discutat de mai multe ori cu specialiștii, cu autoritățile, cu decidenții politici și s-a conturat ambiția de a face mai mult de acum. Pentru a da un impuls acestei campanii extinse, m-am angajat să continui cu Guvern, autoritățile, specialiștii.
În Dolj, deșertificarea e o realitate. Pământul arabil s-a transformat în teren nisipos. Dacă nu se face nimic, nisipul se duce mai departe și deja acum avem o pierdere de peste 1000 de hectare de teren arabil în fiecare am. Trebuie intervenit.
Cealaltă chestiune ține de mediu și de nevoia de a avea mai multe păduri. Cu toții ne dorim un mediu curat pentru noi și viitoarele generații. Cam toată lumea a înțeles pericolul încălzirii climatice și metoda cea mai eficientă pentru combaterea schimbării climatice: extinderea suprafețelor de pădure. Am discutat cu Guvernul. Am decis să alocăm o sumă imensă, 1,5 miliarde euro, pentru împăduriri. Aceste acțiuni, împreună cu oprirea tăierilor ilegale, sigur vor duce la un progres semnificativ, la recuperarea terenului valoros și la îmbunătățirea mediului în general”, a declarat președintele Klaus Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Florin Cîţu participă miercuri, în oraşul Dăbuleni, judeţul Dolj, la prima acţiune din cadrul campaniei de împădurire în zona deşertificată din sudul României, care este iniţiată de Ministerul Mediului.