Iohannis: Am trecut la 2,5 la sută din PIB pentru Apărare şi aşa vom rămâne; e posibil să creştem

România are o dotare mult superioară în domeniul Apărării, cadrele sunt tot mai bine pregătite şi se lucrează la infrastructură în bazele cu relevanţă pentru NATO, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Iohannis: Am trecut la 2,5 la sută din PIB pentru Apărare şi aşa vom rămâne; e posibil să creştem
Foto: presidency.ro


România are o dotare mult superioară în domeniul Apărării, cadrele sunt tot mai bine pregătite şi se lucrează la infrastructură în bazele cu relevanţă pentru NATO, a declarat, marţi, preşedintele Klaus Iohannis.

El a afirmat, la Vilnius, unde participă marţi miercuri la Summitul NATO, că este posibil ca, în următorii ani, alocarea pentru Apărare să crească.
"Avem o dotare mult superioară, avem cadre militare tot mai bine pregătite, iar la infrastructură se lucrează peste tot în toate bazele noastre, vorbesc în toate bazele mari care au şi relevanţă pentru NATO. Se lucrează, se extind, se modernizează se îmbunătăţeşte dotarea. Toate aceste lucruri sunt posibile fiindcă am alocat încă din 2016, decizia fiind din 2015, 2% din PIB pentru Apărare, iar începând din acest an am trecut la 2,5% din PIB şi aşa vom rămâne. Ba, chiar este posibil să creştem în următorii ani", a spus şeful statului.
Potrivit acestuia, 2% din PIB pentru Apărare nu trebuie să fie plafonul, ci trebuie să fie baza de la care se porneşte când se vorbeşte despre alocarea de resurse bugetare pentru acest domeniu.
"Această chestiune va mai rămâne în discuţie, dar noi am luat rolul nostru foarte în serios", a transmis preşedintele.

Președintele Klaus Iohannis a confirmat că România le-a înaintat aliaților propunerea de a crea aici o bază de pregătire a piloților pentru operarea avioanelor F-16.
Întrebat marți de jurnaliști, înainte de a participa la Summitul NATO de la Vilnius, dacă acel centru va fi deschis la Borcea și dacă vor exista și alte locații similare în țara noastră, președintele Klaus Iohannis a explicat: „Aceste planuri regionale sunt planuri de intervenție, sunt planuri strict secrete, dar ele nu prevăd înzestrări sau achiziții. Înzestrarea, achizițiile de armament, de dotări la modul general se fac de fiecare națiune și noi ne ocupăm de această chestiune. De aceea, am alocat bani mulți, 2,5% din PIB pentru Apărare”.
„Este, pe de altă parte, important să vedem că nu doar armamentul rezolvă situația, ci și pregătirea militarilor, antrenamente speciale și, în acest cadru, sigur, putem să menționăm proiectul nostru pe care l-am înaintat mai multor aliați, de a avea o bază de pregătire în România pentru piloții pe F-16. Există planuri pentru această bază, există aliați interesați și sunt destul de încrezător că lucrurile vor continua, Nu suntem încă pregătiți să spunem public unde va fi această bază. Cred că vă dați seama din ce motive, dar este un proiect foarte bun și pentru România și pentru națiunile din regiune, care vor avea astfel posibilitatea să-și pregătească piloții”, a adăugat șeful statului.