Iohannis: Asigurarea securității energetice are o importanță sporită. Războiul înseamnă și o profundă criză umanitară

Președintele Klaus Iohannis l-a primit joi, la Palatul Cotroceni, pe Pedro Sanchez, președintele guvernului spaniol.

Iohannis: Asigurarea securității energetice are o importanță sporită. Războiul înseamnă și o profundă criză umanitară
Foto: presidency.ro


Președintele Klaus Iohannis l-a primit joi, la Palatul Cotroceni, pe Pedro Sanchez, președintele guvernului spaniol. Cei doi au discutat despre comunitatea de români din Spania, războiul declanșat de Rusia în Ucraina și criza prețurilor la energie.

„A avut discuții consistente cu privire la subiecte de improtanță majoră, mai ales în contextul actual de securitate. România și Spania au dezvoltat de-a lungul timpului legături puternice, iar între cetățenii noștri există legături de prietenie autentică și durabilă. Comunitatea română din Regatul Spaniei, a doua cea mai mare comunitate a noastră, e foarte bine integrată și are un rol semnificativ în viața economică și socială a statului spaniol. I-am mulțumit președintelui Sanchez pentru susținerea oferită constant românilor care trăiesc și muncesc în Spania”, a declarat Iohannis.

Iohannis, despre măsurile la nivelul UE în sectorul energetic
„Subiectul principal a vizat desigur războiul din Ucraina și implicațiile profunde nu numai în planul securității euro-atlantice cât și în cel al gestionării situației umanitare și al evoluțiilor în domeniul energiei.
Impactul crizei din Ucraina, din punct de vedere energetic, mai ales că ne confruntăm cu o creștere substanțială a prețurilor la energie încă dinainte de această criză, ne preocupă și am avut o discuție amplă cu domnul președinte Sanchez. Obiectivul asigurării securității energetice la nivelul UE are, în actualul, context o importanță strategică sporită.
De altfel, am formulat a reunienea informală a Consilului European de la Versailles, de săptămâna trecută, o serie de decizii importante care vizează eliminarea dependențelor energetice de Rusia. Din discuțiile pe care le-am avut azi a reieșit clar că România și Spania au opinii convergente cu privire la importanța pe care o acordăm dezvoltării infrastructrii de transport energetic, asigurării interconectărilor între statele membre, creșterii producției și a capacităților de stocare.
România e dispusă să pună la dispoziție propria infrastructură energetică pentru diversificarea aprovizionării cu gaze naturale din surse multiple. Măsurile necesare pentru diminuarea cât mai mult posibil a impactului evoluției prețurilor asupra consumatorilor europeni ne preocupă și vor fi discutate în Consiliul European, sătămâna viitoare. Vom avea abordări foarte apropiate”, a declarat Iohannis.
„Impactul crizei din Ucraina din punct de vedere energetic, mai ales că ne confruntăm cu o creştere substanţială a preţurilor la energie încă dinainte de această criză, ne preocupă şi am avut o discuţie amplă cu domnul Preşedinte Sánchez pe acest subiect. Obiectivul asigurării securităţii energetice la nivelul Uniunii Europene ajunge astfel, în actualul context, să aibă o importanţă strategică sporită. De altfel, am formulat la reuniunea informală a Consiliului European de la Versailles, de săptămâna trecută, o serie de decizii importante care vizează eliminarea dependenţelor energetice de Federaţia Rusă. Din discuţiile pe care le-am avut astăzi, a reieşit clar că România şi Spania au opinii convergente cu privire la importanţa pe care o acordăm dezvoltării infrastructurii de transport energetic, asigurării interconectărilor între statele membre, creşterii producţiei şi a capacităţilor de stocare. România este dispusă să pună la dispoziţie propria infrastructură energetică pentru diversificarea aprovizionării cu gaze naturale din surse multiple. Măsurile necesare pentru diminuarea cât mai mult posibil a impactului evoluţiei preţurilor la energie asupra consumatorilor europeni, aşa cum am spus deja, ne preocupă şi vor fi discutate la reuniunea Consiliului European de săptămâna viitoare, unde vom avea abordări foarte apropiate. Măsurile luate la nivel european trebuie să aibă în vedere şi securizarea din punct de vedere energetic a Republicii Moldova şi a Ucrainei. Este ceea ce am susţinut şi astăzi, pentru că cele două state vecine au nevoie să beneficieze de ajutorul nostru nemijlocit. Aceasta înseamnă să ne asumăm acţiuni concrete şi consistente în această direcţie”, a adăugat şeful statului. 
Preşedintele Iohannis a amintit şi de hub-ul umanitar de la Suceava prin care este acord ajutor refugiaţilor din Ucraina.
„Războiul din Ucraina înseamnă însă, în primul rând, o profundă criză umanitară. Sunt devastatoare dramele a milioane de ucraineni care sunt nevoiţi să-şi părăsească ţara aflată sub bombardamente. Din primul moment, România a acordat sprijinul deplin tuturor refugiaţilor din Ucraina care vin în ţara noastră. Am discutat cu preşedintele Guvernului spaniol despre măsurile adoptate de România în acest sens, în special operaţionalizarea centrului logistic de la Suceava, care colectează şi transferă în Ucraina şi, dacă este cazul, în Republica Moldova, ajutorul umanitar internaţional. Acest hub umanitar reprezintă expresia concretă a solidarităţii europene, esenţială în aceste momente. Am atras atenţia că Republica Moldova are nevoie de sprijinul nostru, al Uniunii şi al statelor membre, pentru a gestiona fluxul crescut de refugiaţi. Am transmis Preşedintelui Guvernului spaniol întreaga apreciere pentru cooperarea foarte bună în cadrul NATO şi susţinerea României pentru un Summit aliat de succes în luna iunie, la Madrid. Noul Concept Strategic aliat, care va fi adoptat la Madrid, va trebui să reflecte adecvat noua realitate de securitate. Am evaluat, aşadar, împreună situaţia de securitate din proximitatea directă a Flancului Estic şi, sigur, în special, la Marea Neagră, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina. Această nouă situaţie necesită consolidarea consistentă a posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, în special în sudul său, unde se află România – inclusiv prin crearea rapidă a Grupului de Luptă amplasat în ţara noastră. Contăm pe sprijinul Spaniei în acest sens”, a mai spus preşedintele Klaus Iohannis.