Iohannis: Criza sanitară ne obligă să marcăm Ziua Naţională în alte registre decât cele obişnuite

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit, marţi, în alocuţiunea de Ziua Naţională, că astăzi suntem mult mai puțini decât de obicei, iar criza sanitară și pandemia ne obligă să marcăm Ziua națională în alte registre.

Iohannis: Criza sanitară ne obligă să marcăm Ziua Naţională în alte registre decât cele obişnuite


Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit, marţi, în alocuţiunea de Ziua Naţională, că astăzi suntem mult mai puțini decât de obicei, iar criza sanitară și pandemia ne obligă să marcăm Ziua națională în alte registre. În fiecare zi, bărbați și femei curajoși luptă cu pandemia.

O ceremonie în format restrâns la care au participat președintele Klaus Iohannis, oficiali ai statului român și aproximativ 150 de militari din Ministerul Apărării Naţionale a avut loc marți, începând cu ora 11,00, în Piaţa Arcul de Triumf din Capitală, pentru a celebra Ziua Naţională a României.
După intonarea imnului național, președintele Iohannis a depus o coroană de flori în memoria eroilor români căzuţi pe câmpurile de bătălie pentru reîntregirea neamului românesc şi a victimelor virusului SARS-CoV-2.

"Dragi români, în această Piață care a fost martora atâtor sărbători, astăzi suntem mult mai puțini decât de obicei. Cadența militarilor, copiii ridicați în brațe, sunt imagini de care ne este dor și pe care vrem să le revedem cât mai curând. În acest cadru în care ne aflăm acum, vegheați de Arcul de Triumf, simbol al sacrificiului și al speranței națiunii, urez «La mulți ani!» românilor.
Niciodată, în ultimele decenii, nu am avut 1 Decembrie cu atâta îngrijorare. Criza sanitară și pandemia ne obligă să marcăm Ziua națională în alte registre. În fiecare zi, bărbați și femei curajoși luptă cu pandemia. De la începutul crizei, suntem fizic distanțați unii de alții, ne vedem mai rar și resimțim absența interacțiunii cu cei dragi, iar granițele par din nou a ne despărți. Și totuși nimic nu ne poate ține departe în spirit pentru a putea rememora marea realizare de acum mai bine de 100 de ani. Nimic nu ne împiedică să ne aducem aminte astăzi de toți care au contribuit la desăvârșirea statului român modern.
„Istoria noastră a fost marcată de numeroase crize și etape dificile care au amenințat de multe ori chiar viața oamenilor, libertatea poporului și existența statului. Bunicii și părinții noștri au trecut prin războaie, s-au confruntat cu dezastre naturale, au suportat foametea, au fost victime ale celor mai întunecate regimuri politice. Ei au surmontat toate aceste grele încercări. Revoluția de la 1848, Unirea Principatelor Române, Războiul de Independență, Marea Unire, Revoluția din 1989, integrarea în NATO și aderarea la UE sunt bornele României democratice de astăzi. Niciuna dintre aceste realizări nu au fost de la sine, iar generațiile care le-au înfăptuit au crezut mereu că România visată este un proiect realizabil prin muncă și sacrificiu. În urmă cu 102 ani, la Alba Iulia, s-a decis unirea Transilvaniei cu România. Cine și-ar fi imaginat că acest moment de glorie avea să vină tocmai după un război cumplit, după ce țara fusese aproape ștearsă de pe hartă. Și totuși, s-a întâmplat.
Arcul de Triumf ne spune că izbânda vine când idealurile sunt înalte și sunt urmărite. El atestă că eroii au căzut la datorie pentru ca toți cetățenii acestei țări să cunoască o actuală contemporană cale a victoriei. Suntem datori să păstrăm ca bunuri de mare preț libertatea și independența câștigate cu prețul vieții de atâtea generații de înaintași și să ne cinstim, așa cum se cuvine, eroii care au redat națiunii mândria și onoarea”, a transmis Iohannis.