Iohannis: Dacă este dronă rusească este violare gravă a suveranității și integrității teritoriale a României

Dacă se confirmă că fragmentele găsite pe teritoriul României provin dintr-o dronă rusească, este o violare gravă a suveranității și integrității teritoriale a României, a declarat Klaus Iohannis.

Iohannis: Dacă este dronă rusească este violare gravă a suveranității și integrității teritoriale a României
Foto: presidency.ro


Dacă se confirmă că fragmentele găsite pe teritoriul României provin dintr-o dronă rusească, „o astfel de situație ar fi complet inadmisibilă și o violare gravă a suveranității și integrității teritoriale a României”, a declarat președintele Klaus Iohannis, în deschiderea Summitului Inițiativei celor Trei Mări (I3M), care are loc miercuri la București.

A fost prima reacție a șefului statului după ce ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a confirmat astăzi că bucăți de dronă au fost găsite în județul Tulcea.
„Înainte de a vorbi despre summit, doresc să mă refer la informațiile de ultimă oră privind identificarea de către Ministerul Apărării Naționale pe teritoriul României, în proximitatea frontierei cu Ucraina, a unor componente care ar putea fi de dronă. Am fost informat în timp real de către Ministerul Apărării cu privire la această descoperire și am solicitat investigarea de urgență și profesionistă a provenienței acestor componente, precum și a momentului și circumstanțelor în care acestea au ajuns pe teritoriul României”, a declarat șeful statului.
„În cazul în care se confirmă că aceste elemente provin dintr-o dronă rusească, o astfel de situație ar fi complet inadmisibilă și o violare gravă a suveranității și integrității teritoriale a României, stat aliat NATO. Așa cum am mai menționat, aceste atacuri asupra infrastructurii civile ucrainene, care sunt crime de război, au loc la o distanță foarte mică de granița românească. Suntem însă alerți și în contact permanent cu ceilalți aliați NATO”, a adăugat Klaus Iohannis.