Iohannis: Este extrem de importantă unitatea noastră în UE. Speranţa noastră în 2023, să devinim parte a Schengen

Președintele Iohannis s-a întâlnit cu președinta PE, Roberta Metsola. Cei doi oficiali au abordat problema aderării României la Spațiul Schengen, dar și mai multe aspecte legate de Uniunea Europeană.

Iohannis: Este extrem de importantă unitatea noastră în UE. Speranţa noastră în 2023, să devinim parte a Schengen
Foto: presidency.ro


Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni, după primirea la Palatul Cotroceni a Robertei Metsola, preşedinta Parlamentului European, că a rugat-o ”să păstreze această abordare şi acest optimism şi în continuare, cu speranţa noastră legitimă ca în anul care vine, curând, în 2023, România să devină parte a spaţiului Schengen”. Cei doi oficiali au abordat problema aderării României la Spațiul Schengen, dar și mai multe aspecte legate de Uniunea Europeană.

„Am avut foarte multe chestiuni de discutat, cum este și natural, suntem amândoi foarte implicați în chestiunile europene și aș menționa doar câteva chestiuni care au făcut obiectul discuției noastre de astăzi. În primul rând, aș menționa Schengen. Am apreciat în mod deosebit implicarea doamnei președinte personal, dar și a Parlamentului în speța Schengen, Parlamentul European și doamna președinte Metsola au fost din capul locului de partea noastră și au recomandat, și prin vot politic, și prin discuții politice, primirea României în spațiul Schengen”, a declarat șeful statului.
„Am rugat-o pe doamna președinte să păstreze această abordare și acest optimism și în continuare, cu speranța noastră legitimă ca în anul care vine curând, în 2023, România să devină parte din spațiul Schengen”, a continuat Klaus Iohannis.
„Am discutat și chestiuni mai generale, mai complicate legate de Uniunea Europeană, și am concluzionat, cum cred că s-a și așteptat, că este extrem de importantă unitatea noastră în Uniunea Europeană. Unitatea este arma cea mai puternică pe care o avem, indiferent dacă vorbim de războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, unde unitatea este vitală, sau în alte crize unde fără unitate nu vom reuși să facem față – de exemplu, crizei energetice”, a mai spus el.
Preşedintele s-a referit şi la sancţiunile pe care le-au hotărât împotriva Rusiei. 
”Chiar în ultima seară a Consiliului de săptămâna trecută a fost aprobat al nouălea pachet de sancţiuni şi aici s-a văzut încă o dată că unitatea este vitală. Iar unitate şi solidaritate, este nevoie de ambele şi în relaţia cu Ucraina dar şi în interiorul UE”, a mai afirmat preşedintele României.