Iohannis: Mă voi vaccina public, pe data de 15 ianuarie. Vaccinarea în masă va duce la normalitate

Klaus Iohannis a declarat, că se va vaccina anti-coronvirus vineri, pe 15 ianuarie precizând că nu a dorit, nici el, nici premierul, să dea impresia că 'se bagă în față'.

Iohannis: Mă voi vaccina public, pe data de 15 ianuarie. Vaccinarea în masă va duce la normalitate


Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, la Palatul Cotroceni, că nu s-a vaccinat până acum deoarece a fost luată decizia să fie vaccinat mai întâi personalul medical. Șeful statului a precizat că nu a dorit, nici el, nici premierul, să dea impresia că 'se bagă în față'.

"Nu cred că s-a produs nicio neîncredere. Dimpotrivă, decizia a fost - și am participat la această decizie - să fie vaccinat în primul rând, în prima etapă, tot personalul medical. Și acest lucru se întâmplă, s-a întâmplat. Știți foarte bine că până la sfârșitul acestei săpămâni prima etapă se încheie cu prima doză de vaccinare, având în vedere că acum dispunem de un vaccin care se administrează în două doze. După aceea se reia vaccinarea în a doua doză. Nu am dorit nici eu, nici premierul, că să zic așa între ghilimele, să ne băgăm în față. Ar fi fost probabil mesajul greșit, dar vineri, în 15 ianuarie, începe a doua etapă de vaccinare în care este prevăzută vaccinarea, de exemplu, a personalului din învățământ, a persoanelor peste 65 de ani și a celor cu comorbidități, cu boli cronice și a personalului numit esențial, de exemplu Administrația Prezidențială, Guvernul", a declarat Klaus Iohannis.


Preşedintele Klaus Iohannis a mai declarat că de modul în care vom reuşi să accelerăm anumite schimbări în perioada imediat următoare va depinde eficienţa guvernării în următorii patru ani. El a afirmat că e obligatoriu să înceapă un proces de resetare a statului, prin debirocratizare şi digitalizare.
”Ne aflăm la începutul unui an extrem de important pentru dezvoltarea viitoare a României. Avem două direcții majore. Trebuie să stopăm pandemia și trebuie să repornim în forță toate sectoarele economice și să începem reformele promise. Aceste direcții majore sunt profund interconectate. Viziunea noastră este de a asigura României acces semnificativ la fondurile europene și un buget centrat pe investiții, dezvoltarea infrastructurii și sprijinirea mediului de afaceri. Proiectul de buget este gândit tocmai pe aceste coordonate. Este obligatoriu să înceapă un proces de resetare a statului, punând în centru accesul cetățeanului la servicii și informații publice, digitalizare și debirocratizare la toate nivelurile.
Avem o înțelegere și abordare comune cu Guvernul asupra dezvoltării României. Reformele nu pot să mai aștepte. 2021 este anul în care trebuie puse bazele unei sănătoase reașezări a societății. Pentru a putea merge înainte cu motoarele turate la maximum este nevoie să punem capăt epidemiei.
Vaccinarea în masă reprezintă singura soluție pentru a ne reîntoarce cât mai rapid la normalitate. Este esențial ca această campanie de vaccinare să reușească pentru a putea obține imunizarea populației la nivel național. Sunt convins că efortul susținut al întregii societăți timp de un an va fi răsplătit în 2021 dacă până în vară vom putea vaccina un procent semnificativ din populație. Până atunci, măsurile de protecție rămân imperative. Suntem încă departe de o incidență care să permită relaxarea restricțiilor
Întrebări din partea presei
Antena3: Sunteți la curent cu schimbările de directori de școli?
Klaus Iohannis: Am urmărit aceste chestiuni, e o acțiune care nu a fost pregătită din timp de ministerul Educației. S-a știut că se termină mandatele directorilor în 9 ianuarie, la unele școli s-a prelungit. ceea ce s-a făcut acum a fost de azi pe mâine, la repezeală, s-au prelungit mandate ori s-au dat mandate unor persoane noi pentru câteva luni de zile. Bănuiesc că în vară vom avea primul val de concursuri pentru aceste funcții și atunci voi urmări cu foarte mare atenție cum se respectă principiul meritocrației
Libertatea: Costel Alexe este anchetat de DNA. Ar trebui să demisioneze din funcție?
Klaus Iohannis: Sincer, eu cred că această discuție trebuia să aibă loc de mult și să fie mult mai scurtă. Am spus dintotdeauna că penalii nu au ce căuta în funcții publice. Dacă dl Alexe va fi cercetat penal m-aș aștepta cel puțin să se autosuspende din funcțiile pe care le deține până la clarificarea aspectelor
Prima TV: Niciun lider politic din România nu s-a vaccinat. Sporește acest lucru neîncrederea populației?
Klaus Iohannis: Nu, nu cred că s-a produs nicio neîncredere, decizia a fost să fie vaccinat în primul rând personalul medical, și acest lucru se întâmplă. Nu am dorit nici eu nici premierul să ne băgăm în față, ar fi fost probabil mesajul greșit, dar vineri începe a doua etapă de vaccinare, în care este prevăzută vaccinarea personalul din învățământ, peste 65 de ani, cu boli cronice, dar și a personalului esențial. Pentru a marca debutul campaniei de vaccinare din etapa a doua eu mă voi vaccina public vineri.
Aleph News: Cum repornim România? Vaccinarea este un succes?
Klaus Iohannis: Este evident că avem nevoie de o repornire în forță, cu o campanie de vaccinare de succes pentru ca toate firmele să-și repornească activitatea iar acolo unde sunt dificultăți guvernul să pună în practică scheme de ajutor. Contăm pe sume importante din fonduri europene. Sunt foarte multe lucruri în pregătire, bugetul este în pregătire. Un întreg complex de factori este necesar pentru repornirea economiei, și sunt foarte hotărât să sprijin această repornire, guvernul este proaspăt, cu energie nouă, și cred că împreună vom reuși. Da, campania este până acum un succes, suntem pe locul 8 în Europa, ceea ce nu este rău deloc
Radio România: Grecia promovează ideea unui certificat unic european ca o dovadă de vaccinare. Ce poziție are România?
Klaus Iohannis: Personal nu consider că e o idee bună, s-ar crea un cadrul de discriminare. Cred că trebuie să existe un certificat de vaccinare, dar el trebuie folosit pentru motive medicale, să știe când a primit prima doză, când urmează a doua. Să folosim aceste certificate ca să împărțim populația Europei în două nu mi se pare un lucru bun.
B1 TV: Cum intenționează autoritățile să convingă populația să se vaccineze? Sunteți mulțumit de promovarea campaniei de vaccinare?
Klaus Iohannis: Campania trebuie promovată mult mai intens. S-a făcut o campanie, dar e nevoie de foarte multă turare. În afară de această campanie, trebuie să existe unele exemple personale și eu intenționez să dau un astfel de exemplu. Eu sunt convins că vaccinarea e esențială. Majoritatea cadrelor medicale s-a vaccinat. Sigur, vaccinarea nu e obligatorie, nici nu ne dorim, vaccinarea e organizată de stat pentru toți românii și oamenii se vor convinge că asta e soluția.