Iohannis, prima reacție după retragerea lui Cătălin Cîrstoiu: Nu este un mare succes al coaliției

Președintele Klaus Iohannis a reacționat, la decizia PSD și PNL de a renunța la Cătălin Cîrstoiu și a merge cu candidați separați – Gabriela Firea și Sebastian Burduja – în alegerile pentru primăria Capitalei.

Iohannis, prima reacție după retragerea lui Cătălin Cîrstoiu: Nu este un mare succes al coaliției


Președintele Klaus Iohannis a reacționat, marți, la decizia PSD și PNL de a renunța la Cătălin Cîrstoiu și a merge cu candidați separați – Gabriela Firea și Sebastian Burduja – în alegerile pentru primăria Capitalei.

Întrebat dacă consideră situația de la București un eșec al coaliției PSD și PNL și dacă se mai poate vorbi de o strategie comună a celor două partide la prezidențiale și parlamentare, Iohannis a răspuns: „Acuma, cert e că nu e un mare succes al coaliției, ca să mă exprim așa… Dar în rest prefer să nu comentez deciziile coaliției în materie de ales candidați și de felul în care se vor poziționa. Știți că discuțiile în coaliție s-au purtat ieri și azi noapte, din câte am înțeles, deci nu am fost acolo ca să fiu în contact nemijlocit”.
Acesta a mai spus că nu a fost consultat de cele două partide deoarece „nu am dorit să mă implic în aceste discuții”.
„Am aflat rezultatele. Important e ca această soluție de candidați separați pe Bucuești să nu ducă la niște lupte electorale în interiorul coaliției care apoi s-ar reflecta negativ asupra activității guvernului. Cred că partidele au capacitatea de a separa alegerile locale de activitatea guvernamentală.
Cred că toată lumea-și amintește că crearea acestei coaliții a fost încurajată de mine, că am avut nevoie de un guvern stabil, cu o majoritate serioasă în Parlament pentru a trece România cu bine prin toate crizele succesive care s-au întâmplat. Deci obiectivul acestei coaliții a fost stabilitatea și trecerea cu bine prin crize, ceea ce s-a întâmplat, deci obiectivul a fost atins. Dar cred că mai are potențial coaliția pentru viitor.
Sigur, în toiul campaniei electorale va fi un pic mai complicat de a menține buna înțelegere la cotă maximă”, a mai afirmat Iohannis, aflat într-o vizită în Coreea de Sud.
Întrebat dacă ar fi preferat varianta cu medicul Cîrstoiu candidat comun sau cu candidații separați Firea și Burduja, Iohannis a spus: „Prefer să lăsăm acest răspuns pe altădată”.