Iohannis: România este hotărâtă să prevină şi să combată toate fenomenele negative care subminează încrederea democratică

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat la Summitului virtual al Democraţiei, că România este hotărâtă să prevină şi să combată toate fenomenele negative care subminează încrederea democratică.

Iohannis: România este hotărâtă să prevină şi să combată toate fenomenele negative care subminează încrederea democratică
Foto: presidency.ro


Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, prin mesajul video transmit la Summitului virtual al Democraţiei, organizat miercuri de preşedintele SUA Joseph Biden, că „România este hotărâtă să prevină şi să combată toate fenomenele negative care subminează încrederea democratică, contribuind astfel la construirea rezilienţei democratice”.

„Sunt onorat să particip la acest Summit dedicat Democrației. Îi mulțumesc Președintelui Biden pentru punerea la dispoziție a unei platforme atât de importante. Îmbrățișăm pe deplin conceptul și scopul Summitului, întrucât este de datoria noastră să susținem valorile și principiile democratice pe care le prețuim cu toții. De asemenea, coordonarea la nivel global este vitală”, a declarat președintele Iohannis.

Acesta a spus și că „România este hotărâtă să prevină și să combată toate fenomenele negative care subminează încrederea democratică, contribuind astfel la construirea rezilienței democratice”.
„Rezultatele Președinției noastre a Comunității Democrațiilor pentru perioada 2019-2022 reflectă în mod elocvent hotărârea noastră de a juca un rol activ în acest sens”, a subliniat președintele Iohannis.

„În ceea ce privește progresul în domeniul drepturilor omului, o componentă esențială o constituie asigurarea siguranței și securității comunităților, persoanelor și instituțiilor împotriva antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură. Ne angajăm să dedicăm resurse și programe de pregătire, dar și să dezvoltăm cele mai bune practici în vederea investigării și urmăririi penale corespunzătoare în justiție a infracțiunilor motivate de ură”, a mai declarat liderul statului român. 

De asemenea, acesta a spus că sprijinirea participării politice și a împuternicirii femeilor reprezintă un angajament pe care România și-l asumă, atât la nivel național, cât și în plan extern. 
„Primul Plan național de acțiune al țării noastre, însoțit de o campanie națională de conștientizare, va conține o serie de măsuri privind piața muncii, educația, echilibrul dintre viața profesională și cea privată, adoptarea deciziilor și integrarea problematicii de gen.
O altă prioritate pentru România o constituie prevenirea și combaterea traficului de ființe umane, un obiectiv care este imposibil de atins în izolare; ca atare, România se angajează să coopereze cu toți actorii interni interesați, inclusiv societatea civilă”, a spus Klaus Iohannis. 

„Vreau să subliniez că implementarea măsurilor de întărire a capacității instituționale în lupta împotriva corupției este esențială pentru România, nu doar la nivel național, dar și în plan extern. Domenii strategice precum sănătatea și mediul reprezintă preocupări majore pentru generațiile viitoare”, a mai punctat președintele României. 
În încheiere, acesta a evidențiat că „a sosit momentul să ne coordonăm mai bine pentru a avea sisteme mai puternice bazate pe drepturile omului. Iar democrația oferă cel mai bun climat în acest scop”.