Iohannis: România, primul partener comercial al Republicii Moldova. Rămânem cei mai apropiați. Republica Moldova, nu vă abandonăm

România va continua să fie alături de Republica Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană, spune Klaus Iohannis, după întrevederea cu Maia Sandu.

Iohannis: România, primul partener comercial al Republicii Moldova. Rămânem cei mai apropiați. Republica Moldova, nu vă abandonăm


Preşedintele Klaus Iohannis spus, după întâlnirea cu omologul din Republica Moldova, Maia Sandu, că este nevoie de realizarea unor paşi decisivi în ceea ce priveşte interconectarea reţelelor de energie electrică din cele două ţări. Relaţia apropiată dintre București și Chișinău este cu atât mai importantă în contextul regional dificil generat de războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei.

„Am avut discuții foarte consistente, aplicate, cu accent pe multe teme de interes bilateral. Cum este și firesc ținând cont de legăturile profunde, trainice și sincere existente între România și Republica Moldova, ne coordonăm îndeaproape și identificăm împreună cele mai bune soluții și căi de urmat.
Relația noastră apropiată este cu atât mai importantă în contextul regional deosebit de dificil, context generat de războiul de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Așadar, în discuțiile de astăzi, am abordat modalitățile în care efectele acestui război pot fi resimțite cât mai puțin de către cetățenii Republicii Moldova”, a spus Iohannis.
„Am felicitat-o pe doamna președinte pentru obținerea de către Republica Moldova, cu prilejul Consiliului European din iunie, a statutului de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Este o reușită istorică, pe deplin meritată, un adevărat moment de cotitură pentru viitorul Republicii Moldova. Este o reușită pentru care și România a luptat, pentru că și pentru noi acest rezultat a fost un obiectiv strategic de politică externă”, a adăugat Iohannis.

El a precizat că România va continua să sprijine Republica Moldova prin toate pârghiile de care dispune.
„Drumul pe care Chișinăul îl are înainte, pe calea integrării europene, știm că nu este unul ușor. Parcurgerea acestor etape va conduce însă către consolidarea statului de drept și către o societate modernă, prosperă și întemeiată pe valorile democratice europene. Republica Moldova va trebui să îndeplinească într-un orizont de timp cât mai apropiat setul de obiective stabilite prin Opinia prezentată de Comisia Europeană. România va continua să vă fie alături în acest demers”, a spus președintele.

El a amintit că Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, creată în aprilie, la Berlin, și lansată de către miniștrii de externe ai României, Germaniei și Franței, a reușit mobilizarea cât mai eficientă a sprijinului european și internațional pentru Chișinău. Cea de-a doua ediție a Conferinței Platformei de Sprijin, desfășurată luna aceasta la București, a avut „rezultate substanțiale”, a spus Iohannis.
„România a sprijinit activ și demersurile recente la nivel european de susținere a economiei Republicii Moldova în actualul context. Printre acestea se numără măsurile pe linia liberalizării comerțului cu Republica Moldova pentru o serie de produse sau Acordul de facilitare a transportului rutier de mărfuri.
În cadrul consultărilor noastre am abordat, evident, și subiectul securității energetice a Republicii Moldova. După cum cunoașteți, Republica Moldova este deosebit de vulnerabilă în acest domeniu, iar populația resimte deja șocurile creșterilor masive ale prețurilor la gaze naturale și energie electrică.
Am trecut în revistă evoluțiile pe acest subiect și opțiunile de sprijin în plan bilateral.
În context, am discutat despre rolul foarte important și potențialul gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău ca element esențial în arhitectura de securitate energetică a Republicii Moldova. În acest cadru, pe lângă conectarea Republicii Moldova la rețeaua europeană de energie electrică, în martie, interconectarea rețelelor de energie electrică din România și Republica Moldova are o relevanță strategică evidentă și am convenit să facem pași decisivi în această direcție”, a spus Iohannis.
„Totodată, am salutat faptul că România se consolidează ca primul partener comercial al Republicii Moldova, fapt dovedit de creșterea consistentă a schimburilor comerciale”, a continuat el.

Iohannis a mai spus că România „va continua să se implice în acordarea și mobilizarea de asistență concretă în beneficiul Republicii Moldova. Urmărim ca Republica Moldova să poată depăși cât mai rapid crizele multiple cu care se confruntă și să transpună în practică în mod eficient reformele ambițioase asumate de autoritățile de la Chișinău”.
„În ceea ce privește Acordul privind asistența financiară nerambursabilă de 100 de milioane de euro, mă bucur să constat că implementarea acestuia a fost deja demarată prin patru mari proiecte care vizează achiziția de autobuze școlare, investiții în infrastructura de apă și canalizare, în domeniul mass-media și, respectiv, în dotarea laboratoarelor școlare. Acestea sunt proiecte cu impact direct pentru cetățenii Republicii Moldova”, a mai spus Iohannis.