Iohannis: România va elimina treptat cărbunele până în 2030

România va elimina treptat cărbunele până în 2030 şi va ecologiza complet siturile minelor de cărbune până în 2032, a afirmat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis.

Iohannis: România va elimina treptat cărbunele până în 2030


România va elimina treptat cărbunele până în 2030 şi va ecologiza complet siturile minelor de cărbune până în 2032, a afirmat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis. Acesta a mai spus că România şi-a redus emisiile de gaze cu efect de seră cu peste două treimi, din 1990, multiplicându-şi în acelaşi timp PIB-ul, susţinând că, în prezent, ţara noastră are unul dintre cele mai scăzute niveluri de astfel de emisii pe cap de locuitor din UE.

Şeful statului a participat la o intervenţie în cadrul Summitului privind Ambiţiile Climatice, cuprins în agenda Adunării Generale a ONU.
"România va elimina treptat cărbunele până în 2030 şi va ecologiza complet siturile minelor de cărbune până în 2032. Două miliarde de euro au fost angajate recent la nivel naţional pentru generarea, stocarea şi transportul de energie regenerabilă, precum şi pentru eficienţa energetică, prin REPowerEU. România găzduieşte unele dintre cele mai mari centre europene de formare pentru tehnicieni în energie regenerabilă, inclusiv din ţări în curs de dezvoltare", a afirmat Klaus Iohannis.
El a adăugat că ţara noastră este, de asemenea, o gazdă din ce în ce mai atractivă pentru producţia de panouri şi baterii solare.
"Interacţiunile mele diplomatice cu lideri din America Latină din această primăvară au consolidat dialogul nostru privind economia circulară şi abordarea tranziţiei verzi", a completat şeful statului.
Iohannis a amintit că România a construit în ultimii ani o reţea de parteneriate internaţionale privind situaţiile de urgenţă şi răspunsul la dezastre, contribuind la consolidarea sistemelor de avertizare timpurie.
"În perioada următoare, vom extinde această reţea cu mai multe ţări din Africa, America Latină şi Caraibe. România lucrează, de asemenea, pentru adaptarea agriculturii la schimbările climatice şi pentru îmbunătăţirea accesului la alimente în întreaga lume. Având în vedere succesul nostru în Malawi şi Tanzania, ne propunem să extindem astfel de programe în următorii doi ani, în special în ţările africane", a mai spus preşedintele.