Iohannis: Să fiu foarte clar, noi ne pregătim pentru misiuni de luptă de apărare

Klaus Iohannis a declarat, după ce a asistat împreună cu omologul său polonez, Andrzej Duda, la exercițiul militar multinațional „Justice Sword 21” că acțiunile de acest fel reprezintă pregătiri pentru misiuni de apărare.

Iohannis: Să fiu foarte clar, noi ne pregătim pentru misiuni de luptă de apărare


Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, după ce a asistat împreună cu omologul său polonez, Andrzej Duda, la exercițiul militar multinațional „Justice Sword 21”, de la Smârdan, că este impresionat de felul în care s-a desfășurat exercițiul, subliniind că acțiunile de acest fel reprezintă pregătiri pentru misiuni de apărare.

Este foarte important pentru noi să participăm la astfel de exerciții ca să încurajăm forțele noastre care lucrează împreună. Am asistat la acest exercițiu. Ați observat, cu siguranță că astăzi, în exercițiu, au fost forțe din România și din Polonia. Soldații polonezi sunt cei care au venit să facă parte din brigada multinațională. Este extrem de important să aibă loc astfel de exerciții pentru a verifica și a crește gradul de interoperabilitate, adică să lucreze bine împreună, să se cunoască reciproc, să învețe cum să se conecteze unii cu ceilalți și să fie capabili să execute misiuni de luptă”, a spus Klaus Iohannis.
În acest context, șeful statului a ținut să precizeze că misiunile de luptă se concentează pe componenta de apărare.
„Când vorbim despre misiuni de luptă, trebuie să fiu foarte clar: noi ne pregătim pentru misiuni de luptă de apărare. Este pentru noi, pe Flacul estic al NATO, extrem de important să avem forțe bine antrenate, bine pregătite pentru apărare.
Ieri am condus împreună un summit al Formatului București (B9). Am discutat în pregătirea Summit-ului NATO care va avea loc peste o lună și, împreună cu domnul președinte, am dorit astăzi să venim și să vedem cum se pregătesc, în teren, oamenii noștri. Sunt impresionat, exercițiul a funcționat foarte bine și îi felicit pe toți”, a mai declarat Klaus Iohannis.
La rândul său, Andrezej Duda a precizat că este foarte importantă această colaborare a soldaţilor români şi polonezi, iar astăzi vedem că devenim tot mai compatibili cu aliaţii noştri şi chiar cu SUA.
Astăzi pe poligonul de la Smârdan am avut ocazia să vedem exerciţii practice la care au participat polonezi din cadrul misiunii aliate. Mă bucur foarte mult că există această ocazie de exerciţii comune, de demonstraţii comune. E important pentru soldaţii români şi polonezi că pot lucra împreună. E important de văzut că suntem în curs de modernizare cu tehnica militară. Vedem că devenim astăzi tot mai compatibili cu alianţii noştri şi chiar şi cu Statele Unite. Aşadar mă bucur că putem realiza aceste exerciţii împreună. Încă o dată vă mulţumesc, domnule preşedinte, pentru invitaţie şi am speranţa că vom putea urmări astfel de exerciţii în ţara mea, tot ale soldaţilor noştri împreună”, a afirmat preşedintele Poloniei.