Iohannis: Țării noastre îi revine peste 10 milioane de doze de vaccin. Populația va fi vaccinată în primăvară

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că România va primi prin Comisia Europeană 10 milioane de doze de vaccin împotriva COVID, iar o primă tranșă va ajunge în țara noastră în primul trimestru al anului viitor.

Iohannis: Țării noastre îi revine peste 10 milioane de doze de vaccin. Populația va fi vaccinată în primăvară


Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, după întâlnirea cu mai mulţi specialişti din sănătate pe tema gestionării epidemiei de COVID-19, că situaţia epidemiologică la nivelul statelor europene se dergradează rapid şi că România se confruntă cu cifre îngrijorătoare, iar autorităţile se adaptează cu noi măsuri.
România va primi prin Comisia Europeană 10 milioane de doze de vaccin împotriva COVID, iar în cel mai bun scenariu o primă tranșă va ajunge în țara noastră în primul trimestru al anului viitor și vor fi vaccinați cu prioritate angajații din sistemul medical, dar și persoanele din grupele de risc, a mai declarat președintele Klaus Iohannis. El a spus că vaccinarea întregii populații va începe cel mai devreme în primăvară și a făcut apel la cadrele medicale să se pregătească și să se informeze corect pentru procesul de vaccinare a populației.
"Situația epidemiologică de la nivelul UE se degradează rapid. Populația e expusă unui risc major de infectare. România se confruntă cu cifre îngrijorătoare și autoritățile se adaptează permanent prin noi măsuri. Ne punem cu toții mari speranțe în dezvoltarea unui vaccin anti-Covid-19 România e parte a acordurilor încheiate de Comisia Europeană pentru furnizarea de vaccinuri, când vor fi disponibile. Din cauza cererii extrem de ridicate, vaccinul va ajunge în țările europene etapizat.
Pentru România, ne așteptăm ca prima tranșă să ajungă în scenariul cel mai favorabil în primul trimestrul anul viitor. Toate statele europene vor primi în același timp aceste tranșe.
Primii vaccinați vor fi toți lucrătorii din sistemul medical și persoanele din grupele de risc.
Vaccinarea întregii populații va începe cel mai devreme în primăvară. Vrem să ne asigurăm că vaccinurile folosite au cel mai înalt nivel de eficiență și siguranță și se respectă toate reglementările internaționale.
Am convocat azi o întâlnire cu ministrul sănătății și experți din domeniul vaccinologiei. Ministrul Sănătății a prezentat pe larg strategia de vaccinare în România și etapele de vaccinare, precum și rețeaua de stocare și distribuție. Noul vaccin are nevoie de condiții speciale de transport și depozitare.
Fac apel la personalul medical de a se pregăti și a se informa corect în vederea acestui proces de vaccinare. Medicii de familie să fie bine instruiți. Am cerut ministrului să identifice resursa umană necesară pentru fiecare etapă de vaccinare. Am disicutat și aspecte de logistică, legate de depozitare și distribuție", a declarat președintele Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis a convocat marţi o şedinţă de evaluare şi prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19. La şedinţă au fost invitaţi Nelu Tătaru, Ministrul Sănătăţii; Raed Arafat, Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Secretar de Stat, Ministerul Sănătăţii; general dr. Ionel Paul Oprea, Secretar de Stat, Ministerul Sănătăţii; Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii; dr. Andreea Moldovan, Director Medical, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Braşov; dr. Gindrovel Dumitra, Medic Primar Medicină de Familie, Vicepreşedinte al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), coordonator al grupului de vaccinologie din cadrul SNMF.