Iohannis: Vom sprijini Ucraina, inclusiv militar. Securitatea Ucrainei înseamnă securitatea României.

Președintele Klaus Iohannis și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski au decis să demareze procesul pentru a ridica relația dintre România și Ucraina la nivel de Parteneriat Strategic.

Iohannis: Vom sprijini Ucraina, inclusiv militar. Securitatea Ucrainei înseamnă securitatea României.


Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, după discuția cu Volodimir Zelenski de la Cotroceni, că el și omologul său ucrainean au decis să demareze „procesul pentru a ridica relația dintre România și Ucraina la nivel de Parteneriat Strategic”.

Mă bucur să îl primesc astăzi la Palatul Cotroceni pe Președintele Ucrainei, domnul Volodimir Zelenski. Această vizită are un caracter istoric pentru relația bilaterală și transmite un mesaj puternic privind angajamentul nostru constructiv. Ne dorim o relație bilaterală bazată pe încredere și valori comune, cu o viziune pe termen lung, și axată pe generarea de proiecte concrete în beneficiul cetățenilor noștri și al întregii regiuni. De aceea, am decis astăzi împreună să începem concret procesul pentru a ridica relația dintre România și Ucraina la nivel de Parteneriat Strategic. Mă bucură faptul că am semnat astăzi cu președintele Zelenski o declarație comună, eveniment la care tocmai ați fost martori, o declarație care evocă exact acest cadru principial de cooperare. În prezent, ne concentrăm pentru a ajuta Ucraina să câștige războiul, dar în calitate de vecini și parteneri avem datoria și responsabilitatea de a ne proiecta relația pe termen lung. L-am asigurat astăzi pe președintele Zelenski de hotărârea României și a societății românești de a continua sprijinul multidimensional și consistent pentru Ucraina și poporul ucrainean, inclusiv cel de tip militar, atât timp cât va fi nevoie până la victoria împotriva agresiunii ruse, până la eliberarea întregului teritoriu, tragerea la răspundere a tuturor celor vinovați de crimele comise, și, mai departe, în procesul de refacere și reconstrucție a țării”, a declarat Președintele României, la Palatul Cotroceni, într-o conferință comună de presă cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski.