IPS Teodosie își face propriile reguli în pandemie. Ce spun autoritățile locale?

Deşi municipiul Constanţa este în carantină, IPS Teodosie a oficiat slujba de Crăciun în Catedrala Arhiepiscopală "Sf. Ap. Petru și Pavel". La Liturghie au participat zeci de credincioşi.

IPS Teodosie își face propriile reguli în pandemie. Ce spun autoritățile locale?
Foto: România TV


Deşi municipiul Constanţa este în carantină, IPS Teodosie a oficiat slujba de Crăciun în Catedrala Arhiepiscopală "Sf. Ap. Petru și Pavel". La Liturghie participă zeci de credincioşi. Iar la final, participanţii la slujbă s-au înghesuit să fie împărtăşiţi toţi cu aceeaşi linguriţă în ciuda pandemiei de coronavirus.

În Constanța, credincioșii au uitat de carantină și de normele impuse de autorități. Deși slujba trebuia oficiată afară, conform regulilor, oamenii s-au înghesuit în lăcășul de cult, fără a se respecta distanțarea social, de 2 metri între persoane, în contextul pandemiei de coronavirus. Arhiepiscopul Tomisului şi ceilalţi preoţi nu au purtat masca de protecţie. După slujbă, Arhiepiscopul Tomisului a împărtăşit credincioşii prezenţi la slujba religioasă, iar aceştia au fost nevoiţi să îşi dea jos pentru câteva secunde masca de protecţie.
Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa a transmis vineri o reacţie referitoare la slujba de la Catedrala Arhiepiscopală la care au fost prezente mai multe persoane.
„Patrulele mixte de poliţişti şi jandarmi s-au deplasat în zonă, au verificat respectarea măsurilor de protecţie individuală, în ceea ce priveşte purtarea măştii de protecţie şi distanţarea socială, inclusiv oferirea de măşti de protecţie. Forţele de ordine au acţionat preventiv, informând persoanele cu privire la legislaţia actuală în ceea ce priveşte portul corespunzător al măştii de protecţie, astfel încât să acopere faţa şi gura”, a transmis IPJ Constanţa.
Aceștia au menţionat că oamenii au fost informaţi despre măsurile dispuse în actualul context epidemiologic.
„Cetăţenilor prezenţi li s-au adus la cunoştinţă măsurile dispuse în actualul context epidemiologic. Reamintim că scopul nostru nu este acela de a aplica sancţiuni, ci ca oamenii să conştientizeze riscurile la care se expun dacă nu respectă normele legale în vigoare, viaţa şi sănătatea persoanelor fiind pe primul plan. În cursul zilei de astăzi, persoanele prezente au fost atenţionate verbal. Reiterăm, pe această cale, necesitatea adoptării unui comportament responsabil”, a mai arătat IPJ Constanţa. 
După slujbă, Arhiepiscopul Tomisului a împărtăşit credincioşii prezenţi la slujba religioasă, iar aceştia au fost nevoiţi să îşi dea jos pentru câteva secunde masca de protecţie. 
Potrivit noilor reguli în vigoare, preoții își vor putea vizita enoriașii, între Crăciun și Anul Nou, sau înainte de Bobotează, dar nu vor mai putea intra în casele enoriașilor decât la cererea insistentă a acestora.
De asemenea, rugăciunea la cumpăna dintre ani va trebui oficiată în intervalul 18.00-21.00 și nu la miezul nopții ca până acum.