Jens Stoltenberg: Viitorul Ucrainei este în NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reiterat sprijinul Alianţei faţă de ambiţiile ucrainene, apreciind că prioritatea acum este ca Ucraina să câştige războiul cu Rusia.

Jens Stoltenberg: Viitorul Ucrainei este în NATO
Foto: nato.int


Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a aflat joi în prima sa vizită la Kiev de la invazia pe scară largă a Rusiei, în semn de susținere pentru Ucraina, care se pregătește să lanseze o contraofensivă, transmite Reuters. Șeful alianței nord-atlantice a subliniat că va ajuta Kievul să facă tranziția de la echipamentele și doctrinele din epoca sovietică la standardele NATO.

Șeful NATO a ținut să menționeze că viitorul Ucrainei este în Alianţa Nord-Atlantică.  
"Viitorul Ucrainei este în familia euro-atlantică, viitorul Ucrainei este în NATO. În acelaşi timp, obiectivul principal al Alianţei şi al membrilor săi este de a se asigura că Ucraina câştigă" războiul, a subliniat secretarul general al NATO.
"Recunosc, desigur, că preşedintele Zelenski va ridica problema aderării, a garanţiilor de securitate, iar aceasta va fi în capul listei pe ordinea zilei", a completat Stoltenberg, după ce mai devreme Kremlinul a avertizat din nou că o eventuală aderare a Ucrainei la NATO
El a subliniat că o inițiativă de sprijin pe mai mulți ani va ajuta Ucraina să facă tranziția de la echipamentele și doctrinele din epoca sovietică la standardele NATO și să asigure interoperabilitatea deplină cu alianța, numind acest lucru „o dovadă a angajamentului pe termen lung al NATO față de Ucraina".
„Nu știm când se va încheia acest război, dar știm că agresiunea rusă este un model toxic care trebuie oprit. Așa că trebuie să continuăm să consolidăm forțele armate ale Ucrainei. Și trebuie să ne asigurăm că există aranjamente robuste și puternice pentru securitatea Ucrainei”, a mai declarat Stoltenberg.
Aceasta a fost cea de-a patra vizită a lui Stoltenberg în Ucraina în calitate de secretar general al NATO, dar prima de la începutul războiului declanșat în urmă cu aproape 14 luni.