Județul Constanța are o Strategie de Dezvoltare Durabilă pentru următorii 5 ani

Strategia de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța pentru perioada 2021-2027, primul plan de dezvoltare unitară și integrată a județului Constanța, realizat în ultimii 30 de ani, a fost prezentată oficial.

Județul Constanța are o Strategie de Dezvoltare Durabilă pentru următorii 5 ani


Strategia de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța pentru perioada 2021-2027, primul plan de dezvoltare unitară și integrată a județului Constanța, realizat și asumat de administrația locală în ultimii 30 de ani, a fost prezentată oficial, miercuri, în cadrul unui eveniment amplu organizat de Asociația de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța (ADDJC) și Consiliul Județean Constanța.

Documentul stabilește trei mari direcții de dezvoltare durabilă a județului. Dezvoltarea economică prin valorificarea potențialului local și utilizarea inovării și a noilor tehnologii, creșterea calității condițiilor de locuire și reducerea disparităților dintre comunității dar și dezvoltarea turismului și a serviciilor conexe prin utilizarea inteligentă a resurselor locale.
„Lumea așteaptă de la noi soluții, lumea așteaptă de la noi anumite direcții care o să se întâmple, să spui când se întâmplă, care sunt obiectivele… Avem în această strategie 998 de proiecte, dintre care 328 de proiecte, care trebuie implementate în toate UAT-urile din județul Constanța. Vor duce la dezvoltarea turismului, la dezvoltarea economică, la dezvoltarea infrastructurii, la dezvoltarea zonei de utilități pe întreg arealul județului”, a declarat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.

Fiecare element din strategie a fost inclus în urma discuțiilor cu primarii, oamenii de afaceri, academicieni sau profesori universitari, a punctat Mihai Lupu.
„Avem un document de la care, indiferent de cine va fi la conducerea județului, putem să pornim să dezvoltăm durabil acest județ”.
Președintele Consiliului Județean a făcut de altfel și o radiografie reală a problemelor cu care se confruntă constănțenii.
„Pe elementele de mediu suntem cel mai defrișat județ, județul nostru încă se încălzește cu lemn sau cocs, județul nostru încă mai are 200 de km de drumuri județene de pământ.
În județul nostru încă mai sunt 50 de localități care nu au apă curentă, rețele care ar fi trebuit să existe acolo. Județul nostru nu are o rețea de sănătate de anvergură care ar trebui să corespundă solicitărilor. Necesitățile sunt foarte mari”, a mai spus Mihai Lupu.

„Avem obligația să fim optimiști și avem obligația să mergem înainte. În vara anului trecut odată cu înființarea ADDJC, Consiliul Județean a pus în dezbatere publică strategia de dezvoltare durabilă a județului 2021-2027. A fost un act provocator, am avut parte de critici, unele dintre ele constructive, altele, cel puțin pentru mine, o persoană aflată la început de viață publică, nedrepte, așa le-am considerat dar pot să spun că în ceea ce mă privește și în ceea ce privește activitatea ADDJC, totul a meritat. A fost un an de muncă, de multă muncă, a fost un an al dezbaterilor cu sens dar mai ales a fost un an pentru o construcție sănătoasă a Constanței”, a declarat Ana Maria Vătămanu, președintele ADDJC.
Strategia pentru Constanța este în acord deplin cu Strategia Națională de Dezvoltare Durabilă 2030 și cu Agenda UE 2030 privind dezvoltarea durabilă, a precizat Ana Maria Vătămanu.
„Dezvoltarea Durabilă înseamnă mai presus de orice grijă pentru mediul înconjurător, folosirea în mod eficient și circular a tuturor resurselor de care dispunem iar ca să realizăm toate aceste lucruri , e nevoie de o strategie pe care iată, astăzi o avem la Constanța. Pesimiștilor le spun că nu este doar o bucată de hârtie despre care nu vom mai auzi niciodată. Este o strategie pe care ADDJC a început deja să o implementeze”, a adăugat președintele ADDJC.

Evenimentul de prezentare a Strategiei de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța 2021 – 2027, a reunit înalți oficiali ai administrației centrale și locale, reprezentanți ai mediului de afaceri și ai societății civile, precum și reprezentanți ai mediului educațional și socio-cultural. De asemenea, au fost prezenți și vicepreședintele CJC, Petre Enciu, viceprimarul Florin Cocârjeau, viceprimarul Ionuț Rusu, Marian Crușoveanu – deputat PNL, deputatul PSD Lucian Lungoci, directorul DSP Constanța – Cristina Schipor, Mihnea Dumea – consilierul premierului Nicolae Ciucă, directorul CNAPMC – Florin Vizan, șeful IPJ Constanța, Adrian Glugă, președintele PNL Bogdan Huțucă, senatorul USR Remus Negoi, și fostul mare fotbalist Gheorghe Hagi. Au fost prezenți și oamenii de afaceri precum Grigore Comănescu – patronul de la Comprest Util, Nicolae Dușu – CELCO,  Florin Cârstocea, dar și alții.
La evenimentul de lansare a fost prezent şi coordonatorul Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, Laszlo Borbely.

“Constanţa este o zonă mirifică. Ce facem cu această zonă mirifică? Cum ne închipuim o Românie, judeţul Constanţa şi zona aceasta o zonă dezvoltată durabilă. Vreau să vă spun şi vreau să vă felicit că sunteţi primul judeţ din România care are o strategie de dezvoltare durabilă până în 2027, are un plan de acţiune până în 2027 şi eu sper că vom avea posibilitatea să ne mai întâlnim să vedem cum se implementează această strategie. Dacă vorbim de dezvoltare durabilă nu trebuie să căutăm neapărat pe reţelele sociale pentru că dezvoltarea durabilă, în afară de probleme tehnice, este un spirit, este o viziune. E foarte simplă formula în care din 1987 se defineşte dezvoltarea durabilă. Să luăm decizii ca generaţiile viitoare să trăiască mai bine”, a afirmat Laszlo Borbely.
”De fapt, noi vrem să dovedim că suntem buni. Suntem buni, credeţi-mă! Avem una dintre cele mai frumoase ţări din Europa, avem oameni minunati, dar trebuie să fim mai pozitivi şi să încercăm să construim  o societate durabilă”, a subliniat el.
Laszlo Borbely a declarat că suntem reprezentativi în domenii precum cultura, sportul.
”Am fost în Peru, în Kenya, în alte locuri, toată lumea îi cunoştea pe Gigă, Hagi, pe Nadia Comăneci, ambasadori ai României. Gică Hagi, cu academia pe care a înfiinţat-o, de fapt e dezvoltare durabilă, pentru că duce o educaţie către tineri, care vor fi buni în sport, dar vor avea şi mentalitate de învingători”, a spus Borbely.