Ludovic Orban reintră în cursa pentru funcția de premier

Liderii USR PLUS discută miercuri varianta ca Ludovic Orban să fie propunerea partidelor de dreapta pentru a deveni premier desemnat.

Ludovic Orban reintră în cursa pentru funcția de premier


Liderii USR PLUS discută miercuri varianta ca Ludovic Orban să fie propunerea partidelor de dreapta pentru a deveni premier desemnat. Potrivit unor surse politice, această variantă nu este agreată, după ce liderul PNL și-a dat demisia din funcția de premier pe 7 decembrie.

Dan Barna a anunțat, marți, că nu insistă să ajungă la șefia Camerei Deputaților, că aceasta ar trebui să-i revină lui Cătălin Drulă, colegul său de partid, iar el, Orban și Kelemen Hunor să devină vicepremieri. 
Surse politice mai afirmă că Ludovic Orban ar fi demisionat din funcția de prim-ministru, știind că nu e dorit de USR-PLUS și vrând să faciliteze astfel negocierile cu alianța pentru formarea noii guvernări. Așa s-a întâmplat că Florin Cîțu a ajuns propunerea de premier a liberalilor. Numai că apoi USR-PLUS și mai ales Barna au insistat pe funcția de președinte al Camerei Deputaților.
„E opoziție în partid la scenariul asta. Ar fi greu de 'vândut' această variantă, după ce Orban și-a dat demisia acum o săptămână”, au declarat sursele citate.
Ludovic Orban s-ar fi autopropus premier la întâlnirea cu liderii USR PLUS și UDMR, au declarat pentru Mediafax surse apropiate negocierilor dintre partidele de dreapta.
După acest anunț al lui Barna, PNL a gândit trei variante din care USR-PLUS să aleagă pentru formarea noii guvernări:
1. Orban președinte la Camera Deputaților și Cîțu premier
2. Barna șef la Cameră, dar Orban premier
3. guvern minoritar USR ori guvern USR-PSD.