Măsura de carantinare parțială a localității Cuza Vodă, ridicată de autorități

Începând de mâine, măsura de carantinare parțială a localității Cuza Vodă va fi ridicată după intrarea în vigoare a ordinului semnat

Măsura de carantinare parțială a localității Cuza Vodă, ridicată de autorități


Începând de mâine, 8 mai a.c., ora 08:00, măsura de carantinare parțială a localității Cuza Vodă va fi ridicată, după intrarea în vigoare a ordinului semnat de secretarul de stat MAI, dl. Rael Arafat.

Hotărârea a fost luată la propunerea DSP Constanța, care a coordonat un screening în zona delimitată, pe data de 5 mai a.c. În total, au fost testate 90 de persoane, iar în urma analizelor de laborator efectuate, nu s-a identificat niciun caz nou de infectare cu virusul SARS-CoV-2. 
„Mă bucur că situația a fost ținută eficient sub control, iar autoritățile implicate au luat cele mai bune decizii pentru a evita răspândirea virusului. De mâine, toată zona carantinată va ieși de sub regimul de restricție, dar, în continuare, arealul va fi monitorizat, iar cetățenii vor trebui să respecte prevederile Ordonanțelor Militare aflate în vigoare”, a declarat George-Sergiu NICULESCU, prefectul județului Constanța.
Reamintim faptul că, pe data de 21 aprilie a.c., o parte importantă din localitatea constănțeană Cuza Vodă a intrat în carantină, în urma unui ordin semnat de secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne, dl. Raed ARAFAT.
Măsura a fost luată în urma unei analize de risc efectuate de DSP Constanța, prin care s-a constatat faptul că în localitate există un risc epidemiologic ridicat. În data de 17 aprilie, o persoană a fost confirmată cu COVID-19, iar la cererea autorităților, a fost realizată o testare a populației din zonă, cu ajutorul jandarmilor constănțeni și al medicilor de familie. În urma acțiunii desfășurate în teren, 9 dintre cele 31 de persoane testate la acel moment au fost confirmate pozitiv cu COVID-19.
După instituirea carantinei, alte două persoane au fost pozitivate, astfel că numărul total de locuitori din Cuza Vodă infectați cu virusul SARS-CoV-2 a ajuns la 12.
Zilnic, în medie, 125 de forțe de ordine (I.J.J. Constanța, G.J.M. „Tomis” Constanța, I.P.J. Constanța, Poliția Locală Constanța, M.Ap.N.) au asigurat perimetrul stabilit pentru carantinare. De asemenea, cu sprijinul Inspectoratului General de Aviație, au avut loc și acțiuni de survol cu elicoptere, menite să sprijine dispozitivele din teren.