Novak Djokovic, campion la Australian Open pentru a zecea oară

Tenismanul sârb Novak Djokovic a câştigat duminică finala de la Australian Open, primul turneu de Mare Şlem al anului, după ce l-a învins pe grecul Stefanos Tsitsipas cu 6-3, 7-6 (7/4), 7-6 (7/5).

Novak Djokovic, campion la Australian Open pentru a zecea oară
Foto: Getty Images


Tenismanul sârb Novak Djokovic (5 ATP, favorit nr. 4) a câştigat duminică finala de la Australian Open, primul turneu de Mare Şlem al anului, după ce în ultimul act l-a învins pe grecul Stefanos Tsitsipas (4 ATP, favorit nr. 3) cu 6-3, 7-6 (7/4), 7-6 (7/5).

Sârbul s-a impus după o partidă care a durat trei ore, ambii jucători făcând câte trei duble greşeli, grecul reuşind nu mai puţin de 15 aşi, Djokovic doar 7.
Odată cu acest succes, campionul sârb, în vârstă de 35 de ani, care a cucerit pentru a zecea oară trofeul la competiţia de la antipozi, a obţinut al 22-lea său titlu de Mare Şlem, egalând astfel recordul rivalului său spaniol Rafael Nadal.

"Felicitări, Novak! Felicitări nu doar ție, ci și echipei tale, familiei tale. Ai avut o călătorie incredibilă. Admir ceea ce ai făcut pentru sportul nostru. Am avut privilegiul de a juca multe meciuri de mare intensitate. Novak Scoate ce e mai bun din mine. Am muncit toată viața pentru astfel de meciuri. Novak e unul dintre cei mai buni jucători din istorie. Cred că este cel mai bun jucător din istorie. Vreau să-ți mulțumesc pentru limitele pe care le-ai dus mai departe în sportul nostru, ne-ai provocat pe toți la maxim. Nu e ușor să pierd a doua finală de Grand Slam, dar întotdeauna sunt pregătit să revin pe teren, să muncesc mai mult. Mulțumesc echipei mele, am fost împreună în această călătorie. Mă bucur că am astfel de oameni lângă mine, avem aceleași teluri, aceleași ambiții. Vreau să le mulțumesc și fanilor greci, mă fac să mă simt ca acasă aici în Australia. Mulțumesc tuturor tuturor celor implicați, respectăm ceea de faceți, știm că nu e ușor. Mulțumesc sponsorilor, fără ei nu am fi avut șansa să facem ceea ce facem. Mulțumesc tuturor și sper să ne revedem la anul.", a spus Tsitsipas la festivitatea de premiere.

"În primul rând vreau să spun că sunt atins de cuvintele lui Stefanos. Îți mulțumesc că ai vorbit atât de frumos și apreciez asta. Ambii vrem să câștigăm când suntem pe teren, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să ne respectăm. Ne cunoaștem și apreciem efortul celuilalt. A fost o luptă frumoasă și în această seară. Cu siguranță nu este ultima ta finală de Grand Slam, ai mai mult timp în față decât mine. Felicitări și echipei tale. familiei tale, știu cât de mult timp petreceți ca tu să devi un jucător mai bun. În afara terenului ești unul dintre cei mai profesioniști jucători. Ești o persoană foarte interesantă. Chiar cred asta.", și-a început Djokovic discursul de după finală.
De asemenea, Djokovic va reveni de luni în fotoliul de lider al clasamentului ATP, pe care l-a ocupat anterior timp de 373 de săptămâni (record absolut).
Djokovic are, începând de duminică, 11-2 în meciurile directe cu Tsitsipas, ultimele zece dueluri fiind tot atâtea victorii ale sârbului.
De partea cealaltă, Tsitsipas a jucat pentru prima dată finala de la Australian Open. Grecul a fost semifinalist anul trecut şi a jucat pentru a doua oară în carieră o finală de Mare Şlem, după cea din 2021 de la Roland Garros, pierdută chiar în faţa sârbului.