O nouă monedă apare în România

Banca Națională a României a anunțat lansarea unei noi monede în România, care marchează un moment important în istoria sportului național.

O nouă monedă apare în România


Banca Națională a României a anunțat lansarea unei noi monede în România, care marchează un moment important în istoria sportului național. Noua monedă va fi de argint, dedicată aniversării a 100 de ani de la câștigarea primei medalii olimpice a României.

Moneda care marchează câștigarea primei medalii olimpice va avea o valoare nominală de 10 lei și va fi produsă în 5.000 de exemplare. Moneda din argint va avea inscripționat o imagine a diplomei primite de echipa de rugby a României în 1924, după ce țara noastră a câștigat prima medalie olimpică la Jocurile Olimpice din Paris.
Alături de imaginea diplomei vor fi inscripționate „ROMÂNIA” și „10 LEI”, stema națională și anul emisiunii, „2024”. Pe reversul monedei vor fi reprezentate o minge de rugby, echipa de rugby a României din 1924 și inscripțiile „PRIMA MEDALIE OLIMPICĂ A ROMÂNIEI – 1924” și „100 DE ANI”, conform BNR.
Monedele din argint vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent, iar prețul de vânzare va fi de 500 de lei. Acestea vor fi însoțite de documente de prezentare și certificare a autenticității. Certificatele vor fi redactate în română, engelză și franceză și vor avea semnătura guvernatorului BNR și casierul central.
BNR a anunțat că aceste monede vor avea putere circulatorie pe teritoriul țării și vor fi disponibile în sucursalele din București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș.