Programul de lucru prelungit crește riscul de deces, avertizează OMS

Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că programul prelungit de lucru crește riscul de deces. Persoanele care lucrează peste 55 de ore pe săptămână sunt mai predispuse la accidente vasculare cerebrale.

Programul de lucru prelungit crește riscul de deces, avertizează OMS


Programul de lucru prelungit ucide sute de mii de oameni pe an, avertizează, luni, Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Această tendință îngrijorătoare s-ar putea accentua din cauza pandemiei de COVID-19, potrivit OMS, scrie Reuters.

Primul studiu global privind impactul programului de lucru prelungit a arătat că, din 2016, 745.000 de persoane au murit din cauza accidentului vascular cerebral și a bolilor de inimă asociate cu munca excesivă. Cifra a reprezentat o creștere de aproape 30% față de situația din anul 2000.
”Munca de 55 de ore sau mai mult pe săptămână este un pericol grav pentru sănătate. Vrem să promovăm mai multe acțiuni, să asigurăm mai multă protecție a lucrătorilor”, a declarat Maria Neira, directorul Departamentului OMS al Mediului, Schimbărilor Climatice și Sănătății.
Studiul realizat de OMS și Organizația Internațională a Muncii a arătat că majoritatea victimelor, respectiv 72%, erau bărbați, de vârstă mijlocie sau mai în vârstă.
Persoanele care locuiesc în Asia de Sud-Est și în regiunea Pacificului de Vest, o regiune definită de OMS care include China, Japonia și Australia, au fost cele mai afectate.
Studiul, ce a analizat situația din 194 de țări, a stabilit că timpul lucrul de 55 de ore sau mai mult pe săptămână este asociat cu un risc cu 35% mai mare de accident vascular cerebral și cu un risc cu 17% mai mare de a muri din cauza bolii ischemice a inimii, decât dacă s-ar munci 35-40 de ore săptămână.
Trebuie precizat că studiul a vizat perioada 2000-2016. Deși nu a inclus pandemia COVID-19, oficialii OMS au declarat că munca la distanță și încetinirea economică globală care rezultă din situația de urgență impusă de coronavirus ar putea crește acese riscuri asupra vieții.
”Pandemia accelerează evoluțiile care ar putea alimenta tendința de creștere a timpului de lucru”, a spus OMS, estimând că cel puțin 9% dintre oameni lucrează mai multe ore. Chiar reprezentanții OMS spun că au lucrat multe ore în timpul pandemiei.
Limitarea orelor de muncă ar aduce beneficii angajatorilor, deoarece ar crește productivitatea angajaților, a declarat reprezentantul OMS Frank Pega: „Este o decizie inteligentă de a nu crește programul de lucru într-o perioadă de criză economică.”