Orban a cerut intensificarea controalelor la terase, restaurante, locuri de joacă, supermarketuri și pieţe

Premierul Ludovic Orban a cerut, sâmbătă, controale în restaurante, supermarketuri și piețe. Avem informații că sunt restaurante care, de fapt, au deschis, a spus Ludovic Orban

Orban a cerut intensificarea controalelor la terase, restaurante, locuri de joacă, supermarketuri și pieţe


Premierul Ludovic Orban a cerut, sâmbătă, controale în restaurante, supermarketuri și piețe. „Avem informații că sunt restaurante care, de fapt, au deschis”, a spus Ludovic Orban.

Premierul Ludovic Orban este de părere că unele cluburi ar trebui închise pentru că nu respectă regulile. „Terasele, este foarte clar, mai ales terase de fițe, terase unde nu se respectă regulile și unde nici măcar personalul angajat nu respectă regulile, iar multora dintre patroni nici măcar nu le trece prin cap să facă cel mai mic demers pentru a asigura regulile”, a spus premierul.

El a solicitat ”orientarea” controalelor spre supermarketuri, pieţe, cu precădere în pieţele închise sau semiînchise, dar a menţionat că vor trebui făcute controale şi în târguri, bâlciuri, chiar dacă se organizează în aer liber.
”Transportul public - aici în Bucureşti este foarte important, aici cereţi şi susţinerea Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti să asigurăm respectarea regulilor în metrou. În metrou sunt sute de mii de beneficiari ai serviciului de transport cu metroul zilnic, riscul de transmitere în cazul în care nu sunt respectate regulile este foarte mare din cauza asta avem nevoie de o prezenţă constantă, ritmică în metrou pentru a asigura respectarea regulilor. De asemenea, transportul pe cale ferată, transportul feroviar, în special transportul spre destinaţiile de vacanţă, spre mare, spre munte sau spre destinaţii care asigură trenuri pline, trebuie asigurat în mod obligatoriu respectarea regulilor. Transportul intrajudeţean, transportul cu autocare, de asemenea, poliţia de circulaţie, ISCTR-ul vor trebui să fie extrem de prezenţi. Transportul feroviar, aveţi Poliţia TF, care va trebui să fie extrem de activă şi să asigure respectarea regulilor”, a spus Orban.
Premierul s-a referit şi la terase.
”Ştim foarte clar, sunt terase de fiţe, terase unde nu se respectă regulile şi unde nici măcar personalul angajat nu respectă regulile, iar multor dintre patronii de terase nici măcar nu le trece prin cap să facă cel mai mic demers de a asigura respectarea regulilor. Şi în benzinării avem probleme, în special în benzinăriile care duc spre destinaţii de vacanţă şi asta nu v-o spun din auzite, v-o spun din experienţa proprie. Oamenii alimentează şi, dacă nu au mască, ca să plătească sunt lăsaţi să intre fără mască or asta nu este acceptabil. Benzinăriile trebuie să se adapteze situaţiei şi să găsească o modalitate ca şi pentru cei care nu au mască să aibă posibilitatea să-şi achiziţioneze o mască înainte de a intra în spaţiu închis, nu mai vorbesc de alte activităţi care se petrec în benzinării, unde se stă la coadă şi unde dacă ai pe cineva fără mască, riscă să trasmită virusul la foarte mulţi oameni”, a explicat el.
Orban a subliniat că şi în hoteluri este importantă respectarea regulilor, spuând că există ”semnale privitoare la hoteluri”.
”În parcuri, rugămintea este să solicitaţi Poliţiei Locale să fie prezentă în locurile de joacă, să li se atragă atenţia părinţilor sau bunicilor că îşi pun în pericol copiii dacă utilizează locurile de joacă. De asemenea, sunt locurile unde se joacă şah, table, şi acolo trebuie verificată respectarea regulilor pentru că am văzut imagini cu oamenii care stau nas în nas, care nu respectă nicio regulă şi care se pun în pericol unul pe celălalt”, a adăugat el.
Totodată, el a spus că trebuie acordată atenţie zonelor ”de interacţiune cu cetăţenii ale instituţiilor publice”, de la ANAF, Direcţiile de Impozite şi Taxe locale, Registrul Comerţului.
”De asemenea, inclusiv companiile, mai ales acelea care furnizează servicii trebuie să asigure respectarea regulilor pentru clienţii lor, care fie vin să-şi plătească facturile, nu plătesc toţi online, vin să-şi plătească la centrele de încasare şi aici trebuie să avem mare grijă în respectarea regulilor pentru că există şi aici un risc mare de transmitere din cauza faptului că se creează cozi şi că oamenii nu respectă regulile sau nu se impune respectarea regulilor de către organizator”, a declarat Orban.