Orban: Guvernul nu va crește pensiile pentru ca, mai apoi, să nu le poată plăti

Pensiile vor crește, dar majorarea va fi făcută cu cât va fi posibil, dar nu ne permitem să ne hazardăm în creșteri de pensii pentru care nu există susținere economică a declarat Ludovic Orban

Orban: Guvernul nu va crește pensiile pentru ca, mai apoi, să nu le poată plăti


Pensiile vor crește, dar majorarea va fi făcută cu cât va fi posibil, dar nu ne permitem să ne hazardăm în creșteri de pensii pentru care nu există susținere economică, a declarat premierul Ludovic Orban.

”Vom crește pensiile, dar eu trebuie să mă asigur că avem de unde să le plătim. La jumătate anului, în conformitate cu legea, ministrul Finanțelor trebuie să facă un plan și vor exista consultări cu instituțiile care pot genera prognoze corecte. Nu ne purtem permite să aruncăm în momentul de față. Vom căuta să creștem pensiile cu cât de mult e posibil, dar nu ne permitem să ne hazardăm în creșteri de pensii pentru care nu există susținere economică. Noi vom asigura creșterea pensiilor, vom asigura creșterea alocațiilor. Noi nu le vom crește ca să nu le putem plăti, pentru că dacă aș face asta, nu aș avea ce căuta în funcția de premier”, a spus Orban la Realitatea Plus, dând exemplul coeficientului de corecţie, despre care a afirmat că generează inechitate în modul de calcul al pensiilor.
Premierul a subliniat că există două soluţii de creştere a pensiilor: creşterea salariului mediu pe economie şi creşterea numărului de angajaţi.
"Pentru creşterea salariului mediu şi a numărului de angajaţi nu există decât o singură soluţie - dezvoltarea economică, o politică economică bazată pe investiţii, reindustrializare, creşterea competitivităţii, atragerea investiţilor care să genereze locuri de muncă bine plătite, pe investiţii care să genereze valoare adăugată importantă. Numai în felul acesta pot să crească pensiile, pentru că altfel nu ai de unde să le plăteşti, pentru că se plătesc din contribuţiile pe care le plătesc persoanele active", a indicat el.