Orban: Nu sunt șanse mari pentru Schengen. Iohannis trebuia să știe poziția fiecărui stat

Preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, este de părere că şeful statului ar fi trebuit să cunoască foarte bine poziţiile tuturor statelor membre cu privire la aderarea României la Schengen.

Orban: Nu sunt șanse mari pentru Schengen. Iohannis trebuia să știe poziția fiecărui stat


Preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, este de părere că şeful statului ar fi trebuit să cunoască foarte bine poziţiile tuturor statelor membre cu privire la aderarea României, iar apoi, pe baza acestor informaţii, să se realizeze demersurile diplomatice necesare pentru a scăpa de opoziţia anumitor ţări europene.

Orban a explicat ce soluţii mai are acum România la dispoziţie, pentru a evita un verdict negativ privind intrarea în spaţiul european de liberă circulaţie.
„Să poarte negocieri bilaterale, să identifice care sunt cauzele reale ale opoziției guvernelor din țările respective, să încerce să acționeze asupra cauzelor. Este obligația președintelui de a conduce toate aceste eforturi. La noi, președintele este cel care reprezintă România în Consiliul European.
De asemenea, conform Constituției, el conduce, practic, toată politica externă a României și evident, aici, toate demersurile trebuie făcute la cel mai înalt nivel, așa cum din păcate nu au fost făcute până acum. În mod normal, președintele care astăzi zice una, mâine zice alta, trebuia să știe foarte clar care e poziția fiecărui stat din UE cu privire la aderarea României la Schengen și pe baza evaluărilor făcute, să realizeze toate demersurile diplomatice, în special în relațiile bilaterale, dar și în cadrul instituțiilor europene, pentru a putea îndepărta această opoziție”, a declarat Ludovic Orban pentru RFI.
Liderul partidului „Forţa Dreptei” a mai subliniat că aderarea la Schengen nu ar reprezenta un cadou pentru România, ci consfințirea unui drept.
„România are dreptul de a deveni membru Schengen, este un drept al cetățenilor români, integrarea României în Schengen nu este un cadou politic acordat unei guvernări sau unei coaliții aflate la guvernare, ci este consfințirea unui drept pe care-l are fiecare cetățean român, ca urmare a apartenenței României la UE”, a afirmat Ludovic Orban.
Cât despre şansele reale ca România să primească un vot pozitiv în Consiliul JAI din 8 decembrie, politicianul spune că acestea nu sunt prea mari.
„Sincer, nu cred că sunt foarte mari șansele. Îmi doresc ca decizia să fie favorabilă, dar vedeți că ce a apărut în ultimul timp reflectă o lipsă de efort diplomatic care să fi fost efectuat în mod constant.
Poziția Austriei trebuia cunoscută (…). E foarte importantă poziția Germaniei și a Franței”, a mai declarat Orban pentru sursa citată.