Orban: Pensiile vor crește, însă este prematură o astfel de decizie

Premierul Ludovic Orban a vorbit despre mărirea pensiilor din acest an și despre data la care se va face anunțul

Orban: Pensiile vor crește, însă este prematură o astfel de decizie


Premierul Ludovic Orban, a vorbit despre mărirea pensiilor din acest an și despre data la care se va face anunțul. 

„Ați spus că pensiile se vor mări cât va permite economia, iar ministrul Finanțelor a spus că unul dintre scenarii este ca pensiile să se majoreze doar cu 10%. Este prematură orice declarație pe tema aceasta. Când vom avea raportul la șase luni privind starea economiei și starea bugetară, care trebuie realizată în conformitate cu legea responsabilității fiscal bugetare, de asemenea când vom avea prognoza economică pe următoarea perioade de timp, atunci vom lua această decizie. Ca atare, când vom decide ceva, vom anunța public”, a întrebat un reporter, în timpul conferinței de presă a lui Orban de după vizita de la Titu, județ Dâmbovița.
Întrebat dacă ia în calcul modificarea Legii Pensiilor prin ordonanță de urgență, în contextul în care PSD a amenințat cu moțiunea de cenzură, Orban a declarat că modificarea Legii pensiilor nu se va face prin proiect de lege, ci prin OUG, acuzând Parlamentul că „legiferează în paralel cu Guvernul”.
”Dvs. credeți că vreun proiect de lege elaborat de Guvern are vreo șansă să treaca de Parlamentul dominat de PSD, care torpilează orice inițiativă de dezvoltare ec, care legiferează în paralel cu Guvernul, care ne creează sistematic noi și noi posturi pentru care nu există resurse fiinaciare și care parcă trăiește într-o lume paralelă cu realitate în care ne găsim astăzi? Nu doar în România, în mare parte a Europei, a lumii, epidemia a generat o mare criză economică care în mod evident a generat o reducere a veniturilor la bugetul statului”, a declarat Orban.
Potrivit Legii pensiilor publice, de la 1 septembrie, punctul de pensie trebuie majorat cu 40%, însă Orban a refuzat să ofere vreun procent până nu va primi raportul privind starea economiei.
Premierul Ludovic Orban a mai declarat că fondul de relansare economică de 750 de miliarde de euro propus de Comisia Europeană este ”un program fundamental, care va avea efecte extrem de benefice pentru economiile europene, pentru nivelul de trai, pentru nivelul de ocupare al mânii de lucru din fiecare ţară”.
”Ieri, CE a anunţat un proiect foarte serios, extrem de important pentru întreaga Europă şi cu atât mai important pentru România. Este vorba despre construcţia a ceea ce este numit la nivel european 'Recovery  Found', adică punerea la dispoziţie a statelor membre – ca urmare a unui credit luat la nivel european – a unei sume suplimentare faţă de cele 1.100 de miliarde de euro din bugetul pentru 2021 – 2027, o sumă de 750 de miliarde de euro, carem în propunerea CE, 500 de miliarde de euro urmează să fie acordate ca şi granturi, iar 250 miliarde sub formă de împrumuturi. Această decizie a fost luată la nivel european, după o dezbatere extrem de serioasă în care au existat două puncte de vedere care puţini sperau că pot fi conciliate”, a afirmat, joi, premierul Orban, într-o conferinţă de presă.