Pfizer a dat în judecată România pentru că ar fi încălcat contractul privind vaccinurile anti-Covid

Pfizer a dat în judecată statul român pentru că ar fi încălcat contractul pentru achiziția de vaccinuri anti-Covid încheiat în pandemie.

Pfizer a dat în judecată România pentru că ar fi încălcat contractul privind vaccinurile anti-Covid


Pfizer a dat în judecată statul român pentru că ar fi încălcat contractul pentru achiziția de vaccinuri anti-Covid încheiat în pandemie, însă Guvernul spune că nu le-a plătit pentru că nu s-au primit respectivele doze. Gigantul nu este interesat de justificările din planul politic al țării și dorește să i se achite minimum jumătate de miliard de dolari.

„A venit o notificare de deschidere a acestui litigiu în ultimele zile din decembrie. În ultima parte a lunii februarie e un prim termen. România va fi evident reprezentată la acest proces. E vorba de faptul că România a estimat un necesar pandemic pentru doze, însa amendamentul la care compania farmaceutică face referire nu a fost semnat de Ministerul Sănătății și, în consecință, nici nu s-a putut face vreo plată pentru că nu există acele doze încasate de statul român”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.
„Polonia şi Ungaria, cred că sunt în acelaşi caz cu noi, referitor la aceeaşi companie farmaceutică. Este aşadar un proces în desfăşurare şi o să-l urmărim”, a adăugat el.
Surse guvernamentale au precizat pentru HotNews.ro că România, prin Ministerul Sănătății, a fost dată în judecată la Bruxelles.
Potrivit surselor citate, este vorba despre 28 milioane de doze în valoare de aproximativ 550 de milioane de euro.
Pfizer spune că a luat „decizia dificilă” de a da în judecată statul român
Pfizer şi BioNTech au luat decizia dificilă de a iniţia proceduri oficiale împotriva României, pentru a o determina să îşi respecte angajamentele asumate pentru comenzile de vaccinuri pentru COVID-19 plasate de Guvern, ca parte a contractului de aprovizionare a Uniunii Europene, semnat în mai 2021, precizează, într-un răspuns transmis News.ro, Andrew Widger, senior director Global Media Relations Pfizer.
„În urma unei încălcări prelungite a angajamentelor contractuale şi a unei perioade de discuţii purtate cu bună-credinţă între părţi, Pfizer şi BioNTech au luat decizia dificilă de a iniţia proceduri oficiale împotriva României.
Pfizer şi BioNTech urmăresc să determine România să îşi respecte angajamentele asumate pentru comenzile de vaccinuri pentru COVID-19 plasate de Guvernul României, ca parte a contractului de aprovizionare a Uniunii Europene, semnat în mai 2021.
Pfizer şi BioNTech consideră că este important ca toate părţile să îşi respecte obligaţiile contractuale în temeiul acordului care a facilitat răspunsul european de succes la pandemie. Pfizer şi BioNTech continuă să sprijine acest răspuns şi îşi menţin angajamentul de a furniza vaccinuri pentru COVID-19 în conformitate cu acordurile lor contractuale şi în interesul sănătăţii publice”.