Plaja de la Tuzla a fost înghițită de valuri

Plaja de la Tuzla, considerată de mulți cea mai frumoasă de pe litoralul românesc, a fost înghițită, pur și simplu, de valuri.

Plaja de la Tuzla a fost înghițită de valuri
Foto: Captură Video/Observator Constanta


Furtunile care s-au abătut asupra litoralului în ultima vreme au lăsat urme adânci. Plaja de la Tuzla, considerată de mulți cea mai frumoasă de pe litoralul românesc, a fost înghițită, pur și simplu, de valuri, potrivit observatorconstanța.ro.

Se pare că una dintre cele mai frumoase plaje de pe litoralul românesc, unde vara marea are culoarea turcoaz, a dispărut peste noapte.
Valurile puternice din ultimele zile au tras nisipul în apă, iar acum din cei 10 metri de plajă de la Tulza au mai rămas doar câțiva zeci de centimetri. În zonă nu există diguri de protecție și tocmai de aceea forța valurilor este mai mare decât în alte locații de pe litoral.
„Situația este gravă din cauza fenomenului natural pe care marea îl are în acest sezon. Curenții fiind foarte mari, valurile înaintează către suprafața de nisip. Curenții trag tot nisipul”, a transmis Ion Moisei, viceprimarului comunei Tuzla.
Mai mult decât atât, plaja de la Tulza nu a fost cuprinsă în planul de combatere a eroziunii costiere al Apelor Române. Angajaţii ABADL spun, însă că masterplanul zonei costiere va fi reanalizat, iar în următorul proiect – 2023-2027 se va lua în calcul reabilitarea tuturor zonelor.
„Zona respectivă a fost analizată la faza de masterplan, dar concluziile analizei cost-beneficiu nu au încadrat această zonă pentru a fi reabilitată. Erau alte zone cu potențial mult mai mare, care trebuiau rezolvate. În plus, în zona Tuzla este teren arabil la ora actuală. Urmează să reactualizăm masterplanul zonei costiere 2023-2027 și să vedem problemele care mai sunt”, a specificat Hristu Uzun, director Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral.

Specialiștii susțin că fenomenul este unul normal în timpul sezonului rece
Potrivit specialiștilor, fenomenul este normal, iar plaja va reveni la forma inițială odată cu venirea verii.
„În Marea Neagră, acolo unde valul este mai înalt, pierde plajă printr-un fenomen de sucțiune de cavitație, produs de vânturile dominant nord – vestice sau vânturile dinspre mare. Această cavitație generează o întoarcere a aerului, a vântului și apasă acolo și în felul acesta se pierde plaja.
Este un fenomen natural, este un fenomen care poate fi evitat cu diguri de larg, cu diguri tip pieptăn sau travers. Acestea sunt mijloace hidrotehnice care pot preveni erodarea plajelor. Altfel, în mod natural, malul înalt generează o scobitură în partea de jos și plaja se pierde”, a explicat Adrian Bîlbă, doctor în științe.