Primăria Constanţa, amendată de Garda de Mediu pentru tăierea mai multor tei sănătoși

Garda de Mediu a amendat Primăria Constanţa cu 10.000 de lei pentru tăierea a mai multor tei sănătoşi de pe bulevardul Ferdinand din municipiu unde se execută lucrări de reabilitare a trotuarelor.

Primăria Constanţa, amendată de Garda de Mediu pentru tăierea mai multor tei sănătoși
Foto: Garda de Mediu Constanța


Garda de Mediu a amendat Primăria Constanţa cu 10.000 de lei pentru tăierea a mai multor tei sănătoşi de pe un bulevard din municipiu unde se execută lucrări de reabilitare a trotuarelor, a informat, marţi, conducerea instituţiei.

Potrivit Gărzii de Mediu Constanţa, din totalul de 19 tei tăiaţi, doar trei prezentau cavităţi în zona trunchiului, restul fiind copaci sănătoşi.
"Primarul Municipiului Constanţa a semnat astăzi amenda de 10.000 lei aplicată de Garda de Mediu Constanţa, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr.24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor. Urmare a verificărilor efectuate privind legalitatea tăierii teilor de pe fâşia plantată din bd. Ferdinand, s-a constatat că au fost tăiaţi 19 tei, din care doar trei cioate prezentau cavităţi în zona trunchiului", se arată într-un comunicat de presă transmis de Garda de Mediu.
Reprezentanţii primăriei nu au prezentat documente care să justifice tăierea arborilor sănătoşi, motivând doar că era necesară intervenţia imediată, întrucât arborii inventariaţi prezentau pericol de prăbuşire.
"Din documentele analizate a reieşit faptul că în cadrul proiectului 'Acces şi mobilitate pietonală în zona centrală a Municipiului Constanţa' s-au realizat lucrări de corecţie a rădăcinilor copacilor, ceea ce a condus la dezechilibre în viaţa arborilor, cu risc major de prăbuşire prin modificarea centrului de greutate. Astfel, din totalul de 232 arbori predominant din specia tei, 104 au fost inventariaţi de primărie cu potenţial pericol de prăbuşire, din care 38 care ar necesita intervenţia imediată. Garda de Mediu Constanţa a stopat tăierea arborilor, luându-se legătura cu Primarul Municipiului Constanţa, care a reacţionat pozitiv la solicitarea instituţiei", se precizează în comunicat.
Prin actul de control încheiat ulterior de comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au fost stabilite măsuri care se referă la asigurarea integrităţii spaţiilor verzi aflate în administrare, în conformitate cu prevederile Legii 24/2007. De asemenea, comisarii Gărzii de Mediu au solicitat şi alte documente cu referire la arborii inventariaţi ca fiind în pericol de prăbuşire, afectaţi de fapt de lucrările de construcţie realizate.