Proteste violente în SUA. Congresul evacuat de urgență

Poliţia a ordonat evacuarea mai multor clădiri ale Congresului SUA, în timp ce susţinătorii lui Donald Trump au demonstrat împotriva certificării victoriei lui Joe Biden

Proteste violente în SUA. Congresul evacuat de urgență


Poliţia a ordonat miercuri evacuarea mai multor clădiri ale Congresului SUA, în timp ce susţinătorii lui Donald Trump au demonstrat împotriva certificării victoriei lui Joe Biden în faţa Capitolului, într-o atmosferă foarte tensionată, conform imaginilor transmise de la faţa locului, relatează AFP.

UPDATE: O femeie se află într-o stare critică după ce a fost împuşcată în piept, potrivit a două surse, relatează CNN. Sursele nu au putut oferi detalii suplimentare cu privire la circumstanţele împuşcării.

UPDATE: Poliţia a reţinut mai mulţi protestatari. Unii manifestanţi au pătruns în camera Senatului, urcându-se pe marginea zidurilor.

În timp ce susţinătorii săi au intrat în Capitoliu, Donald Trump a scris pe Twitter: „sprijinirea poliţiei Capitoliului şi a forţelor de ordine”. 

Presa americană relatează că au fost folosite gaze lacrimogene în interiorul clădirii Capitolului pe măsură ce un număr tot mai mare de manifestanţi a intrat în clădire.

Primarul din Washington DC, Muriel Bowser, a impus un ordin de a sta în casă de la ora locală 18:00.

UPDATE ORA 22:37 Haos în SUA. Clădirea Congresului american este atacată de manifestanți pro-Trump

Mii de manifestanți continuă să forțeze intrarea în clădirea Congresului american, purtând steagul SUA și drapele cu mesaje pro-Trump.Clădirea Capitolului este blocată în acest moment, situația de criză fiind declanșată după ce mai mulți manifestanți au înconjurat Congresul.

În clădire se află încă persoane blocate. Un exemplu este un angajat CNN care a încercat să părăsească clădirea și nu a putut, după ce poliția a anunțat că clădirea a fost închisă. Congresul se află în prezent în sesiune pentru a număra și a certifica voturile Colegiului Electoral pentru președinte și vicepreședinte.

UPDATE ORA 22:25: Proteste violente în SUA. Capitoliul luat cu asalt de protestatari. Congresul evacuat de urgență

Poliţia Capitolului a ordonat personalului Congresului să evacueze clădirea Cannon precum şi altele din jurul Capitolului, la scurt timp după încheierea unui discurs al preşedintelui în exerciţiu Donald Trump.

Miliardarul republican le-a cerut susţinătorilor săi să meargă şi să protesteze împotriva certificării de către aleşii Congresului a victoriei adversarului său democrat, care avea loc în acelaşi timp în incinta Capitoliului.
''Tocmai mi-am evacuat biroul din Cannon din cauza unei ameninţări din apropiere. Acum, vedem manifestanţi care atacă poliţia de la Capitoliu'', a postat pe Twitter aleasa republicană în Camera Reprezentanţilor Nancy Mace.

Poliţia Capitoliului a declanşat starea de alertă, securizând în totalitate clădirea, din cauza protestatarilor violenţi şi a unor alerte cu bombă. Sute de protestatari pro-Trump au forţat barierele de securitate şi au pătruns în curtea Capitoliului.
Potrivit presei americane, Donald Trump este în interiorul Capitoliului și monitorizează situația.

Preşedintele în exerciţiu al SUA, Donald Trump, a denunţat miercuri, într-un discurs rostit în faţa simpatizanţilor adunaţi în centrul Washingtonului, presupuse fraude electorale în scrutinul prezidenţial, afirmând că nu îşi va recunoaşte înfrângerea.