Putin i-a transmis lui Macron că-şi va atinge obiectivele în Ucraina, prin negocieri sau prin război

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis duminică şefului statului francez Emmanuel Macron că-şi va atinge obiectivele în Ucraina, fie prin negocieri, fie prin război, a anunţat Palatul Elysee.

Putin i-a transmis lui Macron că-şi va atinge obiectivele în Ucraina, prin negocieri sau prin război
Foto: AFP Pool via Getty Images


Preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis duminică şefului statului francez Emmanuel Macron că-şi "va atinge obiectivele" în Ucraina, "fie prin negocieri, fie prin război", a anunţat Palatul Elysee, la încheierea unei convorbiri telefonice de o oră şi 45 de minute între cei doi şefi de stat, transmite AFP.

Conform sursei citate, Emmanuel Macron l-a găsit pe Putin "foarte hotărât să-şi atingă obiectivele", printre care "ceea ce preşedintele rus numeşte 'denazificarea' şi neutralizarea Ucrainei", dar şi recunoaşterea independenţei peninsulei ucrainene Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, şi a provinciei Donbas (din estul Ucrainei), cerinţe care sunt - potrivit Parisului - "inacceptabile pentru ucraineni".

Putin i-a spus lui Macron că nu a dorit să atace centralele nucleare
Vladimir Putin l-a asigurat pe Macron că "nu a fost în intenţia sa" să atace centralele nucleare ucrainene, între care fosta centrală de la Cernobîl.
"Preşedintele Putin a declarat că nu a fost în intenţia sa să efectueze atacuri asupra acelor centrale. El a mai spus că este gata să respecte normele AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică - n.r.) pentru protecţia centralelor", după bombardarea, în noaptea de 3 spre 4 martie, a centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, cea mai mare din Europa.

Putin a negat că "armata sa a vizat civili"
Vladimir Putin "a negat că armata sa îi vizează pe civili", în discuţia telefonică cu Macron, care i-a cerut preşedintelui rus să nu pună în pericol civilii, conform dreptului internaţional, potrivit Palatului Elysee.

Conform acestei surse, preşedintele rus a mai afirmat că "revine ucrainenilor responsabilitatea de a permite evacuarea populaţiei din oraşele încercuite", la care preşedintele francez i-a răspuns că "armata care atacă este armata rusă" şi că nu are "motive să creadă că armata ucraineană îi pune pe civili în pericol".
Totodată, Macron i-a spus lui Putin că este îngrijorat cu privire la un atac iminent asupra oraşului ucrainean Odesa, a pledat pentru importanţa găsirii unei soluţii negociate la criza ucraineană şi pentru protejarea instalaţiilor nucleare ucrainene.