Salariile părinților cresc doar cu 10 lei pentru fiecare copil înscris la școală, grădiniță sau creșă

Salariile părinților care înscriu copiii la școală, grădiniță sau creșă cresc cu 10 lei pentru fiecare copil. Asta face parte dintr-o măsură introdusă prin Ordonanța 16/2022, ce se aplică de la începutul anului.

Salariile părinților cresc doar cu 10 lei pentru fiecare copil înscris la școală, grădiniță sau creșă


Salariile părinților care înscriu copiii la școală, grădiniță sau creșă cresc cu 10 lei pentru fiecare copil. Asta face parte dintr-o măsură introdusă prin Ordonanța 16/2022, ce se aplică de la începutul anului. Acele prevederi fac referire la o deducere de 100 lei din impozitul pe venit.

*Pentru acest text ne-am consultat cu Cornel Grama – consultant fiscal

Cum funcționează, de fapt, deducerea
Să presupunem că un părinte are un salariu de 4.000 de lei brut (doar ca titlu de exemplu). Salariatului i se rețin din brut CAS, CASS și impozitul pe venit prin stopaj la sursa.
Se scade baza impozabilă cu 100 lei, de la 2.150 lei. Așadar rezultă 2.050 lei. 10% din sumă reprezintă 205 lei. Deci salariatul va avea doar 10 lei în plus.

Prin urmare va lua în mână 2.395 lei în loc de 2.385 lei.
*Baza impozabilă rezultă după scăderea CAS, CASS și deducerilor personale și suplimentare

Ca să vă faceți o idee, aceste opțiuni sunt bifate în 2 calculatoare:
1. Cum arata salariul cu deducerea de 100 lei
2. Cum arată salariul fără deducerea de 100 lei.

Așadar, creșterea pe net este de doar 10 lei. Totuși, să nu uităm că avem angajați în economie care nu plătesc impozit pe venit, precum construcții, agricultură, industria alimentară, IT și cercetare. La ei nu se schimbă nimic. Nu vor primi 10 lei în plus. (Hotnews.ro)