Se amână probele de competență la Bacalaureat

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat joi prelungirea perioadei pentru încheierea situației școlare la clasa a 8-a și a 12-a și înscrierile pentru Bacalaureat și Evaluarea Națională până la 13 iunie.

Se amână probele de competență la Bacalaureat


Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat joi prelungirea perioadei pentru încheierea situației școlare la clasa a 8-a și a 12-a și înscrierile pentru Bacalaureat și Evaluarea Națională până la 13 iunie. Aceasta a precizat că Memorandumul adoptat de Guvern în contextul grevei profesorilor, lipsit de valoare juridică, răspunde la solicitările sindicaliștilor.

„Asumare pe care Guvernul României o face astăzi include două măsuri principale. Garantarea principiului pe care se va baza noua grilă pentru învățământ în Legea salarizării, faptul că salariul de bază al  profesorului debutant sau al asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public.
De asemenea, memorandumul asumă și faptul că pe perioada concediului de odihnă, precum și în perioada concediului plătit, personalul din învățământ va avea dreptul la o indemnizație de concediu calculată în raport cu numărul zilelor de concediu înmulțite cu media zilnică a salariului de bază și a sporurilor și indemnizațiilor de care beneficiază.
Ambele solicitări au făcut parte din doleanțele pe care le-am primit documentat din partea federațiilor sindicale, am răspuns astăzi încă o dată acestor revendicări”.

Ligia Deca a mai precizat că există un trend descendent al profesorilor aflați în grevă. De asemenea, Ligia Deca a dispus prin ordin de ministru prelungirea perioadei pentru încheierea situației școlare la clasa a 8-a și a 12-a și înscrierile pentru BAC și evaluarea națională până la 13 iunie.
„Avem în continuare un trend descendent, atât la nivel de total personal din învățământ, cât și la nivelul cadrelor didactice. De asemenea, conform calendarului actual mâine, 9 iunie se termină perioada de încheiere a situației școlare pentru clasele a 8-a și a 12-a. Tot pe 9 iunie ar fi trebuit să se încheie înscrierile la Bacalaureat și la Evaluarea Națională. Am semnat ordinul de ministru prin care pentru clasele a 8-a, a 12-a și a 13-a pentru seral și frecvență redusă,  perioada de încheiere a situației școlare se prelungește până pe 13 iunie.
În ceea ce privește celelalte clase nu se impun modificări privind  desfășurarea activităților de final de an. În ceea ce privește înscrierea la examene,  se vor prelungi și ele până pe 13 iunie. Probele de competențe din cadrul Examenului de Bacalaureat se vor susține în perioada 14-23 iunie. În ceea ce privește probele scrise nu se impune modificarea calendarului”.